Siemię lniane ze względu na swój bogaty skład i zbawienny wpływ układ pokarmowy zwane jest superfoodem. Len nie ma sobie równych jeśli chodzi o zawartość kwasów omega-3 czy antynowotworowych lignanów. Tych ostatnich zawiera aż 3 razy więcej niż nasiona szałwii hiszpańskiej, 7 razy więcej niż sezam i prawie 40 razy więcej niż słonecznik. Do tego, namoczone w wodzie nasiona lnu wydzielają śluz, który działa osłonowo na układ pokarmowy i usprawnia jego funkcjonowanie. Co jeszcze potrafi siemię lniane?

Siemię lniane - właściwości

  • Jest zbawienne na problemy żołądkowe i zaparcia. Namoczone w wodzie pęcznieje, pokrywając się śluzem – dzięki temu działa powlekająco i osłaniająco na błony śluzowe przełyku, żołądka i jelit. Ta ochronna warstwa nie dopuszcza szkodliwych związków i utrudnia ich wchłanianie. Nasiona lnu to także sposób na problemy z zaparciami – działają jak łagodny środek przeczyszczający
  • Jest bogatym źródłem fitoestrogenów roślinnych (lignanów), które mają silne działanie antynowotworowe. Spośród wszystkich pokarmów na świecie, to właśnie nasiona lnu zawierają najwięcej lignanów (w jednej łyżeczce siemienia znajduje się ich aż 7 miligramów).
  • Pomaga schudnąć. Wspiera perystaltykę jelit i dzięki temu przyspiesza przemianę materii. Wypity przed posiłkiem napar z nasion lnu daje wrażenie sytości. Pomaga pozbyć się również innych problemów takich jak wzdęcia czy uczucie ciężkości, dzięki czemu brzuch wydaje się bardziej płaski.
  • Jest bogate w roślinne sterole, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu.
  • Regularne spożywanie nasion lnu ma jeszcze jeden pozytywny efekt uboczny – poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawiera mnóstwo zbawiennych dla naszego wyglądu substancji takich jak kwas foliowy, magnez, żelazo oraz witaminy E, B1 i B6. Jest też jednym z najbogatszych źródeł kwasów omega-3, które spowalniają procesy starzenia, wspierają pracę serca, wzmacniają kości i odporność.
  • Nawilża błony śluzowe i wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu pomaga szybciej usunąć wydzielinę i pozbyć się infekcji. Na potrzeby domowej kuracji przygotujcie napar: 1 łyżkę siemienia lnianego zalejcie szklanką wrzątku i odstawcie na 15 minut pod przykryciem. Do lekko przestudzonej mikstury możecie dodać odrobinę miodu. Pijcie go dwa razy dziennie.
  • Wspiera pracę mózgu i serca oraz poprawia pamięć. To dzięki bogatej zawartości kwasów omega-3, które stanowią wzmacniają błonę komórkową, usprawniając wszystkie procesy życiowe.

Siemię lniane - jak spożywać?

Najpopularniejszym sposobem jest przygotowanie wywaru z siemienia lnianego. Łyżkę ziaren zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem aż lekko ostygnie. Pijemy jeszcze ciepłe (jeśli ostygnie całkowicie zrobi się z tego galaretka). Do mikstury można dodać odrobinę miodu. Najlepiej przyrządzać ją dwa razy dziennie. W przypadku problemów żołądkowych lepszym sposobem będzie odwar z nasion lnu. Jedną łyżkę siemienia lnianego zalewamy szklanką letniej wody, a następnie gotujemy przez 10-15 minut pod przykryciem. Odstawiamy do wystygnięcia i odcedzamy. Pijemy dwa razy dziennie po pół szklanki.

Siemię lniane można też dodać do porannej owsianki lub jaglanki - wystarczy kilka ziaren, które po zalaniu wrzątkiem napęcznieją, dzięki czemu będzie je łatwo wymieszać z kaszą jaglaną lub płatkami owsianymi. Kolejny sposób to zielone koktajle, do których wystarczy dodać łyżeczkę nasion lnu i zmiksować razem z pozostałymi składnikami. Wówczas nasiona nie mają jednak szans na wytworzenie cennego śluzu.

Dobrym rozwiązaniem może być też olej lniany, tłoczony z na zimno. Ale choć jest uważany za jeden z najzdrowszych na świecie, nie zawiera aż tylu cennych właściwości co nasiona. Olej nie nadaje się do smażenia, za to będzie świetnym dodatkiem do sałatek.