W odróżnieniu od tradycyjnych polskich naleśników te japońskie są wyjątkowo puszyste i wysokie. Wyglądają jak chmurka, nic dziwnego, że z ulubionymi dodatkami to prawdziwe „niebo w gębie”. Żeby ich spróbować nie trzeba lecieć aż do Japonii, możesz przygotować je we własnym domu. To proste!
Japońskie fluffy pancakes – przepis
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 5 białek
- szczypta soli
- 100 ml ciepłego mleka
- 50g roztopionego i wystudzonego masła
- 30g cukru
- skórka z cytryny
- aromat waniliowy
- dowolne dodatki: świeże owoce, syrop klonowy, miód, orzechy
Sposób przygotowania:
W dużej misce łączymy mokre składniki: żółtka, mleko, masło, aromat waniliowy, skórkę z cytryny. W innym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W kolejnym naczyniu ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Łączymy suche składniki z mokrymi w dużej misce. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie delikatnie dodajemy ubitą pianę i powoli mieszamy, żeby masa nam nie opadła. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Większą łyżką odmierzamy porcje i smażymy na małym ogniu do zarumienienia się naleśników z obu stron. Ważne, żeby smażyć naleśniki pod przykryciem, żeby nie były niedosmażone.
Podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej sprawdzą się świeże sezonowe owoce i syrop klonowy.
Jeżeli chcemy, żeby nasze fluffy pancakes miały idealny okrągły kształt, możemy użyć metalowych foremek.
Smacznego!
Komentarze