Naleśniki to jedno z tych dań, których wiele osób uczy się już w dzieciństwie. W końcu nie ma nic łatwiejszego – dokładne wymieszanie składników, wlewanie porcji ciasta na patelnię i smażenie aż placek będzie złocisty. A jakie to smaczne!

Jak zrobić ciasto na naleśniki? – przepis prosty

Przepis na naleśniki zakłada użycie składników, które na pewno macie w swojej kuchni. A jeśli nie, to koniecznie się w nie zaopatrzcie, nawet z niewielkim zapasem. Macie wtedy gwarancję, że nawet kiedy lodówka będzie świecić pustkami, dacie radę przygotować coś smacznego, czyli naleśniki. Składniki na naleśniki to mąka, mleko, jajka i woda. Jak zrobić naleśniki? To bardzo proste. Dwie szklanki mąki miksujemy na gładką masę ze szklanką mleka, dodajemy pół szklanki wody i dwa jajka. Dosypujemy szczyptę soli, możemy dodać odrobinę cukru. W zależności od uzyskanej konsystencji, możemy dosypać mąki lub dolać mleka. Konsystencja ciasta ma być lejąca, ale nie za rzadka.

Do masy można także dodać roztopione i wystudzone dwie łyżki masła. Dzięki temu, że tłuszcz będzie już w cieście, naleśniki smażymy na suchej patelni. Nie bójcie się, na pewno się nie przypalą. Po przygotowaniu ciasto na naleśniki odstawmy na około 30 minut, żeby odpoczęło. Rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią niewielką ilość ciasta. Najlepiej robić to przy pomocy chochli do zupy. Ciasto równomiernie rozprowadzamy na patelni i smażymy. Naleśniki odwracamy przy pomocy drewnianej szpatułki lub szybko podrzucając patelnię tak, by obróciły się na drugą stronę.

Jak zrobić ciasto na naleśniki? – kilka wskazówek

Idealne ciasto na naleśniki powinno być delikatne i puszyste. Chodzi o to, by naleśniki były mięciutkie. Jak osiągnąć taki efekt? Jednym ze sposobów jest dodanie do ciasta wody gazowanej. Puszyste naleśniki z wodą gazowaną podbiją serca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Możemy też użyć niewielkiej ilości proszku do pieczenia, żeby nasze naleśniki były bardziej wyrośnięte. Jeśli usmażymy je nieco mniejsze uzyskamy charakterystyczne naleśniki amerykańskie, czyli  pancakes.

Do wymieszania ciasta na naleśniki nie potrzebujecie specjalnego sprzętu, wystarczy mikser, a i bez niego sobie poradzicie. Jak zrobić ciasto na naleśniki bez miksera? Użyjcie trzepaczki – za jej pomocą z łatwością połączycie wszystkie składniki, energiczne ubijanie sprawi też, że ciasto będzie odpowiednio napowietrzone.

Ile naleśników przygotować? Załóżmy, że każda osoba dorosła zje trzy średniej wielkości naleśniki z dodatkami, dziecko około dwóch. Zawsze możecie usmażyć ich trochę więcej, a później wykorzystać na przykład z innym farszem lub w formie zapiekanej.

Zobacz także:   przepisy z mascarpone 

Jak smażyć naleśniki?

Naleśniki smażymy na patelni. Jaką patelnię wybrać? Na rynku dostępne są świetne patelnie do naleśników. Poznacie je po tym, że mają niski rant i są bardzo płaskie, ale za to szerokie. To pozwala na usmażenie idealnych naleśników. Ważne bowiem, żeby naleśniki były cieniutkie, chyba że przygotowujemy takie z dużą ilością farszu, wtedy usmażmy trochę grubsze placki. W sklepach znajdziecie też specjalne urządzenia z nagrzewającą się płytą do smażenia naleśników. One także dobrze się sprawdzą.

Naleśniki najlepiej smażyć na klarowanym maśle lub oleju. Niektórzy polecają też olej kokosowy. Jeśli masło lub olej dodamy do ciasta, nie używamy go już na patelni. Tłuszczu na patelni nie powinno być zbyt dużo – po każdym naleśniku warto posmarować patelnię tłuszczem na przykład przy pomocy pędzelka cukierniczego.

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Eksperymentuj!

Podana powyżej receptura to prosty przepis na naleśniki. Możemy jednak nieco go urozmaicać. Przede wszystkim modyfikując przepis na ciasto naleśnikowe. To najłatwiejszy sposób na przygotowanie oryginalnego dania. Do ciasta naleśnikowego możemy dodać na przykład budyń w proszku, zmielone na proszek orzechy, wiórki kokosowe czy czekoladowe. W wersji wytrawnej dobry będzie rozdrobniony szpinak, sproszkowane buraki czy starta na tarce marchewka. Ciasto do naleśników urozmaicajmy też przez dodanie przypraw. Naleśniki piernikowe zrobimy używając przypraw korzennych, pyszne są też naleśniki z cynamonem, zwłaszcza jeśli podamy je z podsmażonymi jabłkami. Z kolei ciasto na naleśniki na słono możemy podkręcić ulubionymi ziołami, na przykład bazylią czy oregano, dorzucić do niego nieco pokrojonej drobno natki pietruszki, koperku lub szczypiorku albo garść przypraw, takich jak słodka papryka, kolorowy pieprz czy tymianek.

Jak zrobić ciasto na naleśniki? – dodatki

Gotowe naleśniki najlepiej jeść jeszcze ciepłe. Zwykle podajemy je na słodko. Pyszne, cienkie placki wystarczy posypać cukrem pudrem, by smakowały wybornie. W wersji bardziej bogatej, możemy dodać do nich słodką masę z twarogu i śmietany, serek homogenizowany, krem czekoladowy, dżem, owoce czy bitą śmietanę. Naleśniki z serem, naleśniki z bananami, naleśniki z jabłkami czy naleśniki z mascarpone to tylko niektóre z opcji. Podając naleśniki, najlepiej rozłożyć dodatki i pozwolić jedzącym samodzielnie komponować posiłek.

W wersji wytrawnej przygotujmy naleśniki ze szpinakiem i serem, naleśniki z mięsem i sosem pomidorowym czy naleśniki z kurczakiem. Naleśniki na słono też są pyszne! Farsz do naleśników możecie modyfikować zgodnie z własnymi upodobaniami. Ciekawą alternatywą dla klasycznych naleśników jest przygotowanie naleśnikowego tortu. Ciasto z naleśników możemy podać na słodko i na słono. Jeszcze inną opcją są placki naleśnikowe – mniejsze i bardziej puszyste od klasycznych naleśników.

Jak zrobić ciasto na naleśniki? - składanie naleśników

Naleśniki możemy składać na trzy podstawowe sposoby. Chyba najpopularniejszym jest posmarowanie placka, położenie na nim dodatków i zwinięcie w zgrabną rolkę. Innym sposobem będzie stworzenie trójkątnych kopertek. Naleśniki składamy na pół, a te połówki jeszcze na pół. W ten sposób powstaną trójkąciki, które możemy polać słodkim sosem i udekorować owocami. Tak składane są też klasyczne francuskie crepes Suzette, czyli naleśniki z likierem pomarańczowym. Jeszcze inną metodą jest przygotowanie galette, czyli naleśników razowych. Te naleśniki składamy, zawijając brzeg placka z czterech stron, tak by uzyskać prostokątny kształt. Do powstałego w środku „okienka” wbijamy jajko i smażymy.

Przygotowanie naleśników jest łatwe, a efekt smakuje zwykle wszystkim. To dobra okazja, żeby do pracy w kuchni zaangażować dzieci – nawet jeśli boimy się powierzyć im smażenie, mogą dekorować gotowe już naleśniki. Przyjęło się sądzić, że naleśniki to danie głównie dla dzieci. Nic bardziej mylnego! W wersji wytrawnej lub nieco mniej słodkiej niż dla dzieci z pewnością wam zasmakują. Teraz kiedy wiecie już, jak zrobić naleśniki, możecie eksperymentować z dodatkami i smakami ciasta. Smacznego!