Ostrożności nigdy za wiele, dlatego przed wyruszeniem na grzyby warto przypomnieć kilka zasad obowiązujących każdego zbieracza grzybów. Te porady w szczególności przydadzą się osobom, które po raz pierwszy wybierają się do lasu i chcą zacząć swoją leśną przygodę. Chodzenie do lasu ma również działanie terapeutyczne i uspokajające. Dobrze jest niespiesznie chodzić po lesie i podziwiać otaczającą przyrodę.

Zobacz także:   Jestem spontanicznym grzybofilem - rozmowa z Zofią Leszczyńską - Niziołek

Wyprawa na grzyby wymaga również odpowiedniego stroju. Przydatne są wygodne buty, kurtka typu parka lub bluza szczelnie zakrywająca ciało. Konieczne jest również nakrycie głowy. Może być to kaptur od bluzy lub czapka. Warto również sięgnąć po środek przeciw owadom lub naturalne olejki chemiczne. Wprawieni grzybiarze podkreślają, że grzyby jadalne należy wykręcać niż wycinać. Przydatny do tego będzie odpowiedni kozik lub scyzoryk. Z jego pomocą szybko czyścimy grzyby z nadmiaru ściółki.

Jak zrywać grzyby? – porady

Gdzie zbierać grzyby? Warto wiedzieć, że grzyby łatwo wchłaniają metale ciężkie i inne zanieczyszczenia, dlatego nie wolno zbierać grzybów rosnących przy ruchliwych drogach, w pobliżu zakładów przemysłowych, w rowach lub na skraju lasu.

Jakie grzyby zbierać? Nie wolno zbierać grzybów, których się nie zna. Warto mieć przy sobie atlas grzybów lub po powrocie do domu skorzystać z bezpłatnej pomocy pracowników sanepidu. Ponadto trzeba wiedzieć, że bezpieczne są grzyby z rurkami pod kapeluszem (spód przypomina gąbkę). Również nie należy zbierać grzybów bardzo młodych ani starych, miękkich, wodnistych lub zmurszałych.

W jaki sposób przenosić grzyby? Należy pamiętać, że nie wolno wkładać grzybów do woreczków foliowych – bez dostępu powietrza szybko się zaparzają i psują. Najlepiej sprawdzają się metalowe koszyczki, koszyki z wikliny albo wielorazowe torby materiałowe lub ze sznurka. Ważne, aby zapewnić swobodny dostęp świeżego powietrza do grzybowych zbiorów.

Jak zbierać grzyby jadalne? Nieprawdą jest, że grzyby trujące są gorzkie. Na przykład śmiercionośny muchomor sromotnikowy ma słodki i przyjemny smak. W tym momencie przyda się powrót do pierwszej zasady i zbieranie znanych grzybów. W razie wątpliwości warto sięgać po atlas i sprawdzać, grzyby jadalne. W innym przypadku łatwo się pomylić!

Zobacz także:  Grzybobranie mamy we krwi – rozmowa o polskiej tradycji grzybobrania z Justynem Kołkiem i Ewą Furtak

Na koniec należy wiedzieć, że ciężkostrawnych grzybów nie podaje się dzieciom. Nie powinny ich również jadać osoby mające problemy z układem pokarmowym. W galerii powyżej proponujemy 5 niezawodnych przepisów na dania z grzybami, które zachwycą nawet wybrednych smakoszy.