Sztućce na stole - jak układać sztućce

Perfekcyjnie ułożona zastawa wraz ze sztućcami to obowiązkowy punkt każdego większego i mniejszego przyjęcia. Wszystko dla odpowiedniego wyglądu stołu, ale również wygody zasiadających przy nim gości. Najbliżej dużego talerza, który stanowi centrum, powinien znaleźć się z lewej strony widelec do dania głównego, a z prawej nóż do dania głównego. Kolejno nóż do ryby i widelec do ryby - o ile planujemy taką potrawę w konkretnym menu. Jeśli nie, w drugiej kolejności układamy po lewej widelec, a po prawej nóż do przystawki. U szczytu talerza powinien znaleźć się widelczyk lub/i łyżeczka do deseru. A jak układać sztućce, kiedy chcemy dodać np. łyżeczkę do herbaty i nożyk do chleba? Ta pierwsza powinna znaleźć się z prawej strony talerza, a nożyk na specjalnym talerzyku w lewym górnym rogu. 

Zobacz też: savoir vivre przy stole z różnych stron świata

Sztućce na stole - jak układać sztućce w trakcie posiłku

Warto wiedzieć, jak układać sztućce, kiedy jesteśmy na proszonym eleganckim obiedzie lub w restauracji, w której obsługa może odczytać, jakie mamy zamiary wobec posiłku na talerzu. To specyficzna forma porozumiewania się z kelnerem lub kelnerką w oparciu o znaki i zasady savoir vivre. Pomocne będzie tu porównanie talerza do tarczy zegara. Jak układać sztućce, jeśli chcemy zakomunikować przerwę w posiłku? Należy ułożyć nóż na godzinę piątą, a widelec na godzinę siódmą, a sztućce lekko skrzyżować. Warto pamiętać też, jak układać sztućce, kiedy już skończymy jeść. Prawidłowe ułożenie to złożenie równolegle widelca i noża na godzinie piątek. Więcej trików na ułożenie sztućców w wideo poniżej.