Jak obrać pomidory ze skórki

W sezonie na te pyszności zajadamy je bez obierania. Niestety, pomidory zimą mają grubą i często niesmaczną skórkę. Wtedy pojawia się dylemat, jak obrać pomidory ze skórki w najszybszy i najwygodniejszy sposób. Wbrew pozorom nie jest to trudne i nie wymaga specjalnych akcesoriów kuchennych. Wystarczy wiedzieć, jak sparzyć i obrać pomidory, wykorzystując temperaturę wody. Jędrne okazy wystarczy naciąć od dołu w znak "X", a następnie w dwóch etapach zahartować. Na czym to polega?

  • Pomidory należy najpierw wrzucić na kilka sekund do wrzątku,
  • Następnie przełożyć do lodowatej wody. Jeśli do miski dodacie kostki lodu - efekt będzie jeszcze lepszy.
  • Następnie za pomocą zwykłego noża, zaczynając od nacięcia skórki, wystarczy obrać całe warzywo.
  • Na koniec wytnijcie korzeń po szypułce i pomidor jest gotowy do dalszej obróbki lub pokrojenia.

Jak obrać czosnek

Ilu szefów kuchni, tyle pomysłów na szybkie obieranie czosnku. Niektórzy robią to za pomocą noża, a inni sięgają po akcesoria np. małe słoiki. Powodzenie zależy jednak od świeżości produktu - jeśli główki czosnku przechowywane były w niewłaściwy sposób, trudniej jest zdjąć łupiny z ząbków. Jak obierać czosnek, kiedy akurat nie mamy pod ręką słoika ani innego pojemnika?

  • Uniwersalny sposób to rozgniecenie całej główki boczną stroną noża - najlepiej szerokiego, typu szefa kuchni.
  • Następnie wyłuskujemy ząbki, lekko rozgniatając i już możemy bez problemu zdjąć skórki.
  • Warto też wiedzieć, jak wykorzystać popularny internetowy trik, który pokazuje, jak obrać czosnek w słoiku - wystarczy umieścić w środku ząbki, dokładnie zakręcić i energicznie potrząsać przez ok. 20 sekund.

Jesteście ciekawi, jak obrać dynię piżmową, cebulę i usunąć głąb z kapusty? Obejrzycie wideo powyżej.