W czym przechowywać zioła

Najczęstszym problemem w przypadku świeżych ziół ciętych jest ich szybkie zwiotczenie. Tracą wodę, a tym samym swoją sprężystość i ładny kolor. Dlatego jednym z popularnych sposobów jest trzymanie pęczków ziół w naczyniu z niewielką ilością wody. Zanurzone powinny być tylko dolne końcówki, tak by nasz "ziołowy bukiet" był pod stałą dostawą płynu. Takie zioła poza sezonem grzewczym mogą stać na blacie, zimą natomiast - lepiej włożyć je do lodówki. 

Jak przechowywać zioła w lodówce

Cięte zioła nie lubią ciepła i natężonych promieni słonecznych. Dlatego warto wiedzieć, jak przechowywać zioła w lodówce o każdej porze roku. Wspomniana szklanka z wodą może być dodatkowo nakryta woreczkiem strunowym lub woreczkiem zabezpieczonym gumką recepturką. Ograniczy to ewentualny dopływ powietrza. Inne rozwiązanie to pojemniki do przechowywania żywności, do których wkładamy zioła warstwami z użyciem ręczników papierowych. W przypadku niektórych ziół zaleca się dodatkowo zwilżyć arkusze ręczników, żeby oddawały wilgoć ziołom. W jakich sytuacjach się to sprawdza? Obejrzycie wideo powyżej.