Jego smakowe i zdrowotne walory są doceniane także w Polsce. Coraz częściej, zamiast suszonego imbiru wybieramy świeży korzeń. Jego niepowtarzalny smak i aromat może wzbogacić wiele potraw, a nie można zapomnieć, że świeży imbir ma też zastosowanie w naturalnych metodach wspomagających leczenie wielu dolegliwości. Jak przechowywać imbir, by możliwie najdłużej zachował świeżość, smak i aromat? Poniżej odpowiadamy na to pytanie.

Imbir zyskał największą popularność w Azji. Na Dalekim Wschodzie jest ważnym składnikiem wielu tradycyjnych potraw. Sława tego warzywa (bo młode kłącza są zaliczane właśnie do tej kategorii) dotarła także do Starego Kontynentu. Nic dziwnego, bo aromatyczny korzeń charakteryzuje się nie tylko wyjątkowym smakiem (który można określić jako pikantno-cytrusowy), ale także wieloma cennymi właściwościami. Świeże kłącza zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, C, E i K i wiele ważnych składników mineralnych, jak żelazo, wapń, fosfor i potas. Nie ma więc wątpliwości, że warto włączyć go do swojej diety.

Jak przechowuje się korzeń imbiru?

Żeby imbir mógł wytrzymać możliwie najdłużej, najpierw trzeba wybrać odpowiedni korzeń. Na co zwrócić uwagę, zanim wrzucimy go do koszyka? Przede wszystkim na jego wygląd i budowę. Najlepszym wyborem będzie imbir zwarty, z możliwie najmniejszą liczbą bocznych przyrostów. Kłącze powinno być jędrne, a skórka – sprężysta i lśniąca. Jeżeli zauważycie, że jest pomarszczona lub wyraźnie się łuszczy, potraktujcie to jako czynnik dyskwalifikujący. To samo dotyczy imbiru uszkodzonego (naciętego lub złamanego), z plamami i przebarwieniami. Możecie mieć pewność, że taki korzeń nie zniesie zbyt dobrze długiego przechowywania.

Jak przechowywać imbir w domu? Korzeń tej rośliny ma dość grubą, przypominającą korę skórkę. To sprawia, że dość dobrze zachowuje wilgoć. W praktyce oznacza to, że nie ma żadnych przeciwwskazań, by przechowywać go w temperaturze pokojowej. Jest jednak jeden warunek – imbir trzeba będzie zużyć w ciągu kilku dni. Jeżeli będzie leżał w przewiewnym i zacienionym miejscu (to ważne, bezpośrednie wystawienie go na działanie promieni słonecznych sprawi, że szybko wyschnie), wytrzyma 4-5 dni. Termin ten uda nam się nieco wydłużyć, jeżeli umieścimy imbir w chłodniejszym pomieszczeniu. Dobrze sprawdzi się nieogrzewana piwnica lub choćby garaż. 

Problem w tym, że jako składnik potraw lub dodatek do herbaty, imbir jest używany raczej w małych ilościach. To sprawia, że trudno zużyć cały korzeń w ciągu kilku dni. Trzeba jednak wiedzieć, że bez większego problemu wydłużymy jego przydatność do spożycia do nawet kilkunastu dni. Wystarczy zapewnić kłączu odpowiednio niską temperaturę, a taka panuje w lodówce.

Jak przechowywać imbir w lodówce? To naprawdę łatwe. Można po prostu umieścić świeży korzeń w szufladzie na warzywa, ale istnieje znacznie skuteczniejsza metoda. Żeby imbir pozostał świeży, jędrny i aromatyczny przez kilka tygodni, przed włożeniem korzenia do lodówki należy owinąć go papierowym ręcznikiem i zamknąć w woreczku strunowym, przeznaczonym do przechowywania żywności. Tak zabezpieczony imbir umieszczamy w szufladzie dedykowanej owocom i warzywom. 

Jak przechowywać pokrojony imbir?

Czasami zdarza się, że w toku przygotowywania potrawy kroimy za dużo składników. Co zrobić, gdy okaże się, że na desce do krojenia zostało nam trochę kawałków imbiru, których nie wykorzystamy już w potrawie? Spieszymy z odpowiedzią.

Pokrojony imbir nie może być przechowywany w temperaturze pokojowej. W takich warunkach, bardzo szybko zwietrzeje i wyschnie. W lodówce, spokojnie wytrzyma kilka dni. Możecie przygotować go do przechowywania tak jak cały korzeń, czyli owinąć papierowym ręcznikiem i umieścić w foliowej torebce. Jeżeli jednak chcecie, by kawałki korzenia zachowały świeżość na dłużej, umieśćcie je w pojemniku próżniowym. Wtedy krojony imbir zachowa wszystkie swoje właściwości przez długi czas.

Czy starty imbir można przechowywać w lodówce?

Starty imbir może wzbogacić smak wielu zup, sosów i potrawek. Możemy też przygotować z niego domowy syrop na przeziębienie, dodać do herbaty lub mleka z czosnkiem, by uzyskać rozgrzewający napój. Na tym nie kończy się jego zastosowanie. Dodajcie starty imbir do dowolnego oleju, a uzyskacie odżywczą maskę do włosów, która zapobiegnie ich nadmiernemu wypadaniu.

Co zrobić z nadmiarem startego imbiru? Czy można przechowywać go w lodówce? Można, a nawet trzeba, bo w temperaturze pokojowej błyskawicznie wyschnie na wiór. Trzeba jednak pamiętać o niezwykle istotnej kwestii – po starciu, imbir wydziela wyjątkowo intensywny, ostry aromat. Jeżeli włożycie do lodówki starty korzeń przełożony na talerzyk lub zamknięty w niezbyt szczelnym pudełku, pozostałe produkty spożywcze szybko przesiąkną jego zapachem. Poza tym, nieodpowiedni poziom wilgotności sprawi, że niezabezpieczony imbir wyschnie, nie tak szybko jak w temperaturze pokojowej, ale jednak. Jak tego uniknąć? Wystarczy przełożyć go do szczelnego słoika

Czy świeży imbir można zamrozić?

Wiemy już, jak przechowywać świeży imbir, by zachował swoje właściwości przez kilka tygodni. Trzeba jednak podkreślić, że aromatyczny korzeń może zachować swoje walory smakowe i cenne właściwości nawet przez kilka miesięcy! Wystarczy umieścić go w zamrażalniku. 

Najprościej zamrozić cały korzeń. Imbir wystarczy owinąć folią aluminiową i umieścić w woreczku strunowym przeznaczonym do mrożenia żywności.

Nie można jednak nie wspomnieć, że najłatwiejsze metody nie zawsze są najlepsze. Tak też jest w tym przypadku. Wada takiego mrożenia polega na tym, że po odmrożeniu trzeba będzie zużyć cały korzeń, a to może okazać się niewykonalne. Żeby uniknąć marnowania żywności, imbir przed zamrożeniem trzeba odpowiednio przygotować. W jaki sposób?

Umyjcie korzeń pod bieżącą wodą i dokładnie osuszcie papierowym ręcznikiem. Pokrójcie go na kawałki, o takiej wielkości, jaka najbardziej wam odpowiada, bez usuwania skórki (choć jeżeli wolicie mrozić obrany korzeń, możecie to zrobić). Teraz ułóżcie je na plastikowej tacce lub talerzyku. Naczynie włóżcie do zamrażalnika. Gdy kawałki imbiru zamrożą się, przełóżcie je do strunowej torebki przeznaczonej do mrożenia żywności i ponownie umieśćcie w zamrażalniku. Dzięki temu, korzeń nie zmrozi się w zwartą bryłę.

iStock

Można tez zetrzeć korzeń imbiru, podzielić na równe porcje i każą oddzielnie zapakować w folię aluminiową. Takie kuleczki mrozimy i wyjmujemy po 1 gdy potrzebujemy niedużej ilości imbiru.

iStock