Dziś rulon papieru do pieczenia znajduje się niemal w każdej kuchni. Pozwala on upiec większość potraw bez niepotrzebnego dodatku tłuszczu czy bułki, nic się przy tym nie przypala, a do tego forma do pieczenia pozostaje czysta. Niestety, nieodpowiednio użyty papier do pieczenia może mieć fatalny wpływ na wasze zdrowie. 

Kiedy papier do pieczenia może być niebezpieczny?

Portal Kreiszeitung.de, powołując się na portal zdrowotny dla specjalistów medycznych oraz dziennikarzy „Praxis Vita” donosi, że papier do pieczenia jest powleczony substancjami, które sprawiają, że produkt ten nie nasiąka wilgocią w kontakcie z żywnością. Niestety, mogą być one szkodliwe i toksyczne, jeżeli papier jest używany w sposób niewłaściwy

Substancje te to silikon lub quilon. Jeżeli stosujecie się do instrukcji podanych na papierze do pieczenia, nie powinniście się niczego obawiać. Na opakowaniu zawsze widnieje informacja na temat maksymalnej temperatury, przy jakiej można stosować papier. Zwykle jest to 220 stopni Celsjusza (w przypadku silikonu) lub 200 stopni (w przypadku quilonu). Przekroczenie tych wartości może doprowadzić do uwalniania się niebezpiecznych substancji z papieru do pieczenia. 

Co zamiast papieru do pieczenia? 

Jeżeli używacie papieru do pieczenia zgodnie z przeznaczeniem i według załączonej na opakowaniu instrukcji, nie powinniście się niczego obawiać. W sytuacji, gdy wolelibyście jednak uniknąć tego produktu, możecie go z powodzeniem zastąpić starymi sposobami. Gdy o papierze do pieczenia jeszcze nikt nie słyszał, radzono sobie inaczej - możecie więc na przykład przed wlaniem ciasta do formy wysmarować ją najpierw masłem, a następnie obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Z kolei dużą blachę, na której chcecie upiec mięso, wystarczy posmarować olejem