Soczysty i orzeźwiający arbuz, skutecznie uzupełnia brakujące płyny w organizmie. Sprawdzi się jako dodatek do lodów, deserów i domowych napojów takich jak lemoniada czy kompot. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niego lata, dlatego arbuz zyskał swoje święto i tak oto 3 sierpnia obchodzimy Dzień arbuza!
Rozmiar jest istotny
Pierwszą cechą arbuza jaka rzuca się w oczy jest jego wielkość. Najlepsze arbuzy mają jednolity rozmiar i są odpowiednio ciężkie. Chcąc znaleźć dojrzałego i smacznego arbuza, powinniśmy unikać małych owoców, gdyż większość z nich nie jest odpowiednio dojrzała. Wybierając arbuza, sięgnijcie po tego, który jest średnich lub dużych rozmiarów, najlepiej, gdy jest trochę podłużny. Waga również ma znaczenie. Im arbuz cięższy, tym więcej wody zawiera, a więc jest bardziej soczysty. Dlatego też przed wyborem owocu, zważcie go w dłoniach.
Jeśli wybieracie się na zakupy po arbuza, warto zaopatrzyć się w torbę wielorazowego użytku. Ciężki owoc z łatwością rozedrze plastikową reklamówkę i przy okazji sam może ulec uszkodzeniu. Nie zapominajmy również o naszej planecie, która z pewnością nam się za ten gest odwdzięczy!
Plamka na spodzie
Każdy arbuz ma charakterystyczną plamkę na spodzie. Pojawia się ona w miejscu, w którym owoc stał na ziemi. Kupując arbuza, wybierzcie tego, który ma żółtą, a czasem nawet lekko pomarańczową plamkę. Taki owoc ma najwięcej smaku i słodyczy. Z kolei arbuzy z białą plamą zazwyczaj nie są do końca dojrzałe, a co za tym idzie są mdłe i pozbawione pożądanej wyrazistości.
Skórka arbuza
Skórka prawdę Wam powie. Dojrzały arbuz ma ciemnozielony i żywy kolor. Chcąc cieszyć się słodkim i soczystym smakiem tego owocu, unikajcie tych, które są jasne i błyszczące. Smaczny arbuz powinien mieć matową skórkę o jednolitej barwie.
Pajęczynki
Pajęczynki to prawdziwa mapa smaku na arbuzie. Wiele osób poszukując idealnego okazu, szerokim łukiem omija owoce, na których widoczne są brązowe rysy. To wielki błąd! Im więcej owych pajęczynek na arbuzie tym jest on słodszy i bardziej soczysty. Dlatego nie dajcie się zwieść i wybierajcie te owoce, które mają jak najwięcej pajęczynek.
Test dźwięku
Jedna z popularnych metod na sprawdzenie, czy upatrzony przez nas owoc jest już dojrzały, polega na zastukaniu w arbuza. Dźwięk, który świadczy o gotowości naszego arbuza do spożycia, jest głuchy i głęboki, przypomina dudnienie. Jeśli natomiast po zastukaniu w owoc nie usłyszymy żadnego dźwięku, oznacza to, że jest on jeszcze niedojrzały.
Przepisy z arbuzem
Arbuz to owoc, który możecie wykorzystać na wiele sposobów. Przygotujecie z niego m.in. orzeźwiające smoothie lub lemoniadę, które idealnie sprawdzą się w upalne dni. Arbuz to również świetny dodatek do deserów. Owoc ten możecie spożywać zarówno w daniach na słodko jak i słono. Z dodatkiem arbuza przygotujecie ciekawą w smaku sałatkę z arbuzem i fetą, a także chłodnik. Owoc ten smakuje też wyśmienicie w połączeniu z różnego rodzaju serami. Tego typu kombinacje idealnie sprawdzą się jako przystawka serwowana przed daniem głównym. Z arbuza wyczarujecie niezwykle soczyste lody, które pomogą Wam się schłodzić w letnie dni.
Zobacz też: przepis na kostki arbuza z gorgonzolą i orzechami.
Arbuz to niezastąpiony letni przysmak. Warto zwrócić uwagę na kilka jego istotnych cech, by móc cieszyć się i delektować jego wyjątkowym smakiem. Dzięki tym 6 wskazówkom, smak arbuza Was nie zawiedzie!
Komentarze