Polecanym przez restauratorkę daniem, które każdy z nas może sam przyrządzić w domu, jest paella - słynna potrawa hiszpańska. Ta tradycyjna, przygotowywana jest z ryżu i owoców morza, jednak można zrobić ją, wykorzystując domowe zapasy. Podstawą dania jest ryż, a pozostałe składniki komponujemy z tego, co akurat mamy pod ręką. Według Magdy Gessler idealnie sprawdzą się tu mrożone warzywa, takie jak groszek, bób czy fasolka szparagowa. Jeśli przygotowujemy paellę w wersji bezmięsnej, warto dodać również świeżą paprykę. Ważnym elementem tego dania jest też wywar. Magda Gessler proponuje wywar warzywny, do którego dodaje: korzeń selera, cztery opieczone w piecu cebule i główkę czosnku. Gotujemy go długo na wolnym ogniu z dodatkiem kurkumy. Następnie smażymy na oliwie główkę czosnku, cebulę i paprykę pokrojoną w paski. Gdy warzywa się zarumienią, dodajemy do nich puszkę pomidorów pelati, zagotowujemy, doprawiamy i zasypujemy ryżem. Magda Gessler zwraca uwagę na proporcje ryżu i wywaru. Jest to jeden kubek ryżu do dwóch kubków rosołu. Potrawę zostawiamy pod przykryciem, pozwalając ryżowi wciągnąć rosół.

W rozmowie restauratorka zdradziła również, jakie produkty według niej powinny znaleźć się w każdej kuchni, tak aby zawsze mieć bazę, z której można przygotować posiłek. Są to wspomniane już mrożonki takie jak maliny, czarna porzeczka, groszek, fasolka szparagowa i brokuły. Według restauratorki dobrze jest mieć w zapasie również ryż, makaron, dobry ser, oliwę z oliwek i grzyby suszone. Zaskakującym produktem, który poleca Magda Gessler, jest mrożony dorsz, którego określa „wdzięczną rybą”, a także duży zapas pomidorów w puszce i tuńczyka lub szprotek. Jak twierdzi restauratorka, jest to zestaw, dzięki któremu z pewnością „ocalejemy”.

Na koniec rozmowy z Sandrą Hajduk Magda Gessler opowiedziała, jaka będzie pierwsza potrawa, po którą sięgnie, gdy skończy się czas izolacji i ponownie będzie mogła zasiąść przy jednym stole z całą rodziną: „Myślę, że taka prawdziwa paella z krewetkami, owocami morza, kalmarami, odrobiną chorizo i do tego sangrią”.

A jak restauratorka spędza czas wolny w dobie epidemii? Jak "spotyka się" z dziećmi? Całą rozmowę Sandry Hajduk z Magdą Gessler możecie obejrzeć na gala.pl