Polska tradycyjna Wielkanoc to m.in. pisanki malowane w sobotę, pieczony pasztet, żurek na zakwasie oraz domowy, tarty chrzan. A jak święta wielkanocne obchodzą w Australii? Historię ze swoich wspomnień przybliża nam szef Michael Gay z restauracji Sing Sing.

- Naszą tradycją na Wielkanoc w Australii jest malowanie prawdziwych jaj zabawnymi wzorami. Najpierw wkładamy szpilkę do jajka, aby pozbyć się wnętrza i została sama skorupka, następnie je malujemy - zaczyna swoją opowieść szef.

Australijskie polowanie na wielkanocne jajka

W Polsce prawdziwym klasykiem są jajka wielkanocne podawane na niedzielne, świąteczne śniadanie. Jajka faszerowane, jajka smażone w skorupkach czy jajka gotowane ze święconki, podane z chrzanem i pieprzem. W Australii o jajkach na Wielkanoc także się pamięta, urządzając zabawę - szczególnie wyczekaną przez najmłodszych - czyli polowanie wielkanocne na jajka. Szef Michael Gay z restauracji Sing Sing opisuje to następująco:

W Australii organizujemy tzw. "polowanie wielkanocne", które jest przeznaczone głównie dla dzieci. Rodzice budzą się wcześnie i chowają w domu oraz w ogrodach małe, czekoladowe jajka wielkanocne.  W ogrodach chowa się je pośród roślin i drzew. Kiedy dzieci się budzą, szukają słodkości.

Oprócz słodkich, jajecznych specjałów, nie może zabraknąć klasyków z piekarnika. W Polsce pieczemy baby, ozdabiamy mazurki czy kręcimy serniki, a w Australii na wielkanocnym stole pojawiają się hot cross buns, czyli gorące bułeczki. Jak podkreśla szef Michael Gay z restauracji Sing Sing - bułeczki te obowiązkowo muszą być z dodatkiem masła. I dzieli się z nami swoim niezawodnym przepisem na ten specjał! 

Przepis na australijskie bułeczki na Wielkanoc - hot cross buns

Składniki na hot cross buns:

  •      500g białej mąki,
  •      75g cukru pudru
  •      2 łyżeczki mieszanki przypraw w proszku
  •      1 łyżeczka mielonego cynamonu
  •      1 łyżka startej skórki cytryny
  •      10g soli
  •      10g suszonych drożdży
  •      40g masła
  •      300 ml mleka
  •      1 jajko z wolnego wybiegu, ubite
  •      200g rodzynek
  •      50g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczy 
  •      olej do smarowania

Na dodatek:

  •      75g mąki pszennej
  •      2 łyżki złocistego syropu do glazury

Jak przygotować hot cross buns

Mąkę, cukier, przyprawy i skórkę z cytryny przełóż do dużej miski i wymieszaj. Następnie dodaj sól i drożdże. Roztop masło na patelni i podgrzej mleko na osobnej patelni. Dodaj masło i połowę letniego mleka do suchych składników. Dodaj jajko i rękami połącz miksturę, dodając mąkę z brzegów miski. Stopniowo dodawaj pozostałe mleko, aby uformować miękkie, giętkie ciasto (możesz nie potrzebować całego mleka). Wyłóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię roboczą. Ugniataj ręcznie, dodając rodzynki i wymieszaj skórkę z ciasta. Lekko ugniataj przez 10 minut, aż będzie jedwabista i elastyczna, tworząc gładką kulkę (zagniatanie można również wykonać w mikserze z hakiem do ciasta). Miskę naoliwić i włożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny lub do podwojenia wielkości.

Wyłóż wyrośnięte ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię. Ugniataj przez kolejne 5 minut. Włóż z powrotem do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejną godzinę lub do podwojenia rozmiaru. Ponownie wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i podziel na 12 równych części, formując z każdego z nich kulkę. Wyłóż 1-2 blachy do pieczenia papierem i umieść kulki na blasze, układając je dość blisko siebie i lekko spłaszczając. Wsuń każdą blachę do pieczenia do dużej, czystej torby z polietylenu, upewniając się, że torebka nie dotyka bułek. Pozostaw na 40-60 minut, aż bułeczki podwoją swój rozmiar. Rozgrzej piekarnik do 220C / 200C Wentylator / gaz 7. Jako polewę dodaj 75 gramów mąki do miski ze 100 ml wody. Wymieszaj razem, aby uzyskać pastę i łyżką do torebki z lukrem. Kiedy bułeczki wzrosną, zdejmij torebki z polietylenu i wytnij krzyżyk na każdej bułce hot cross buns. Piec przez 15-20 minut do bladozłocistego koloru, w razie potrzeby obracając blachy do pieczenia w połowie. Roztop złoty syrop na patelni i gdy bułeczki hit cross buns są jeszcze ciepłe, posmaruj je odrobiną syropu, aby nadać im ładny połysk, a następnie odstaw je na ruszt do ostygnięcia.

Dla wszystkich osób, które mają ochotę spróbować miksu kuchni świata - w tym australijskiej - z polskimi smakami polecamy potrawy na wynos z restauracji Sing Sing. W ofercie lokalu znajdziecie m.in. apetyczne lunche. Szczegóły oferty na FB SingSing Warsaw.

#singsingfriends ostatnie lunche w tym tygodniu przed nami Wpadajcie do nas i odbierajcie je osobiście w specjalnej cenie: 18,90 zł 517 444 241

Opublikowany przez SingSing Warsaw Niedziela, 28 marca 2021