Gorąca czekolada - przepis na rozgrzanie

To właśnie ona poprawi humor, rozgrzeje po zimowym spacerze i zaspokoi ochotę na coś słodkiego - gorąca czekolada. Przepis jest prostszy, niż mogłoby się wydawać! W podstawowej wersji potrzebne będą tylko: mleko, czekolada i słodzidło. Połamaną lub posiekaną czekoladą rozpuszczamy w mleku, najlepiej używając do tego garnuszka z grubszym dnem. Należy pilnować, aby nie zagotować mleka, a jednocześnie nie przypalić czekolady. To najważniejsze zasady, aby gorąca czekolada wyszła idealna. Pod koniec, gdy napój będzie już jednolity, dosładzamy do smaku cukrem białym, syropem z agawy, cukrem trzcinowym czy innym ulubionym słodzikiem. 

Domowa gorąca czekolada

Nie bez znaczenia w przygotowaniu tego zimowego napoju jest rodzaj czekolady. Gorąca czekolada może być bardziej słodka - wystarczy ją przygotować z czekolady gorzkiej z ok. 70 proc. zawartością kakao oraz mniejszą proporcją czekolady mlecznej. Im wyższa zawartość kakao, tym bardziej wytrawny - a wręcz gorzki - smak gorącej czekolady. Wiele zależy również od mleka. W klasycznej wersji polecane jest tłuste mleko 3,2% - gorąca czekolada przygotowana na takim produkcie będzie aksamitna i wyrazista. Niektórzy zalecają dodanie kilku łyżek słodkiej śmietanki, ale należy pamiętać, że zmienia to nie tylko kaloryczność napoju, ale również jego konsystencję na bardziej deserową i zbliżoną do sosu. Więcej przepisów i trików, jak może wyglądać gorąca czekolada w galerii powyżej.