Espresso tonic tak jak wskazuje nazwa, potrzebuje jedynie dwóch składników. Warto sięgać po kawy przeznaczone pod metodę espresso. Można ją zaparzyć w kawiarce, french pressie, a nawet aeropressie. Jednak przy metodach alternatywnego parzenia powinno się zmniejszyć ilość wody. Najlepiej, aby powstał koncentrat kawowy. Najczęściej wybierane będą kawy pochodzące np.: z Brazylii lub z Afryki. Orzechowo – czekoladowe nuty smakowe tych ziaren, dobrze smakują połączone w espresso tonic.

Zobacz także:  Jak parzyć kawę w domowych warunkach?

Espresso tonic – przepis

Aby przygotować espresso tonic należy wziąć około 40-50 ml kawy zaparzonej pod espresso i połączyć ze 150 ml toniku. Można korzystać ze znanych marek dostępnych w każdym sklepie spożywczym. Jednak można spróbować espresso tonic na bazie tzw. napojów rzemieślniczych. Mniejsze marki eksperymentują ze smakiem, dodając do składu różnego rodzaju zioła i przyprawy.

Zobacz także:  Cold brew - więcej niż mrożona kawa

Espresso tonic – jak podawać?

Kawa mrożona z tonikiem może być dodatkowo podana w piękny sposób. Tonik i kawa tworzą w szklance niemal dwie warstwy. Napój z tonikiem może być wzbogacony o kostki lodu. Tonic espresso można „przyozdobić” lodem mającym zabawne kształty. Na przykład ulubionego zwierzątka. Jednak jeśli chcemy podkreślić wakacyjny charakter napoju, to można wykorzystać zamrożone owoce. Świetnie w tej roli będą wyglądać maliny, truskawki, jeżyny lub jagody. Espresso tonic będzie doskonale zaprezentowane w przezroczystych szklankach lub w karafce dla większej ilości osób.

Espresso z tonikiem to pomysł na eksperymentowanie z przepisem na tradycyjną kawę. Prawdziwi śmiałkowie mogą podjąć próbę własnoręcznego przygotowania toniku i kontrolowania ilości zastosowanych przypraw.