Co robić, żeby sernik nie opadał? Sernik często pięknie rośnie podczas pieczenia, a później równie spektakularnie opada. Aby temu zaradzić, stosuj się do kilku zasad:

- nie ubijaj masy zbyt długo. Najłatwiej jest w przypadku serników, do których dodaje się całe jajka - wystarczy wrzucić je pod koniec i krótko zmiksować. Jeśli przepis dodanie najpierw żółtek, a później piany z białek, sytuacja jest trudniejsza - sernik mocno rośnie i staje się cudownie puszysty, ale niestety jest duże ryzyko, że opadnie.

- dla struktury sernika ważny jest dodatek mąki - pszennej i ziemniaczanej lub proszku budyniowego. Zagęszczają masę, więc trzeba dodawać ostrożnie, bo sernik będzie twardy.

- składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

- kup dobry ser. Najlepiej ,jeśli samodzielnie zmielisz twaróg - nadasz mu najlepszą konsystencję. Zmielone sery w wiaderkach bywają niezłym rozwiązaniem, ale ich jakość czasem pozostawia wiele do życzenia. Bywają za rzadkie, z dodatkiem mleka - to bardzo wpływa na strukturę sernika. 

- masło i tłusta śmietana również często trafiają do masy sernikowej - tłuszcz sprawia, że sernik jest kremowy i rozpływa się w ustach.

- sernik po upieczeniu najczęściej należy zostawić w otwartym lub uchylonym piekarniku na około 30 minut lub najlepiej do całkowitego wystudzenia. Następnie warto go wstawić do lodówki kilka godzin (na przykład na noc), aby pięknie stężał.

- jedną z metod na równy i piękny sernik jest też pieczenie go w kąpieli wodnej. Dodatkowo, wypieki są wtedy gładkie i wilgotne. Wystarczy formę z masą wstawić do naczynia wypełnionego wodą - powinna sięgać do połowy wysokości formy z sernikiem.

Masz ochotę na coś innego? Znajdź swój przepis na ciasto na Boże Narodzenie i sprawdź przepis na pierniki świąteczne i domek z piernika

 

Wypróbuj nasze przepisy na ciasto bez pieczenia