Dodatki i przyprawy do dań słodkich
Wiele razy, gdy chcemy zjeść cos słodkiego to sięgamy po gotowe produkty np.: budyń z proszku albo kisiel. A przygotowanie podwieczorka jest niezwykle proste i nie trzeba sięgać po wersje ze sklepu. Domowy kisiel można zrobić z owoców ugotowanych z cukrem i zagęszczonych łyżką mąki ziemniaczanej. W szybszej wersji można sięgnąć po naturalny sok np.: malinowy. Natomiast, gdy przygotowujemy ciasto z masą krówkową, to możemy przygotować ją samodzielnie. Kajmak (masa krówkowa) powstanie w prosty sposób, gdy będziemy długo gotować mleko skondensowane w puszce. Następnie wystarczy przekładać wystudzonym kajmakiem biszkopty lub wafle. Zobaczcie wybrane przez nas przepisy na słodkie dodatki.
Masa grysikowa (placek miodowy z masą grysikową)
Przyprawy do zup i dodatki do dań wytrawnych
Domowe przyprawy do zup lub sosów mogą być smaczne i zdrowe. Zawierają mniej soli, cukru i nie posiadają konserwantów niż ich sklepowe odpowiedniki. Wystarczy suszenie lub mrożenie składników, aby cieszyć się w pełni wartościowym produktem. Warto zwrócić uwagę także na inne dodatki do dań wytrawnych. Obecnie majonez, musztarda czy sos czosnkowy uznajemy za półprodukty, które mają urozmaicić smak dań. Zobaczcie polecane przez nas przepisy.
Marynata do karkówki na grilla
Domowy fast food
Domowy fast food to posiłki, które możemy szybko zjeść podczas oglądania filmów lub na rodzinnej imprezie. Niektóre z nich potrzebują więcej czasu podczas przygotowania. Na przykład ciasto na pizzę powinno być odstawione do długiego wyrastania oraz wyrabiane przez dłuższy czas. Z tego samego ciasta można przygotować calzone, które nadziewane jest mięsem, warzywami i serem. Nie tylko domowa pizza zalicza się do szybkich posiłków. Wśród nich znaleźć można holenderski kapsalon albo meksykańską tortillę. Zebraliśmy przepisy na pyszny domowy fast food.
Pizza bez drożdży – przepis na ciasto
Pizza z kurczakiem i mozzarellą
Tortilla meksykańska z mięsem i fasolą
Calzone (pieróg obfitości)
Komentarze