Mleka roślinne są ostatnio bardzo popularne, a zatem i łatwo dostępne. Niestety te ze sklepowej półki są dość drogie i - choć prezentuje się je jako zdrowe - zawierają sporo konserwantów i polepszaczy. Spróbujcie zrobić to sami - będzie zdrowiej i znacznie taniej. Wiórki kokosowe kosztują grosze, więc zacznijmy od mleka kokosowego.

Zaraz po przygotowaniu jest ciepłe i słodkie - pyszne. Możesz na nim ugotować jaglankę, owsiankę, zrobić koktajl lub deser. Kokosowy smak świetnie łączy się z owocami takimi jak wiśnie, morele, truskawki, maliny. A jakie jest Twoje ulubione połączenie?

UWAGA! Mleko kokosowe, które otrzymacie w ten sposób, nie przypomina tego gęstego z puszki - raczej to z kartonu.

Mleko roślinne do kawy? Najlepsze do mrożonej

Wypróbuj też przepis na mleko jaglane