Przepis na lepszy początek dnia? Zaczynamy od ubrania puchatego szlafroka lub domowego t-shirtu i ciepłych skarpet. Puszczamy delikatną muzykę w tle – w przyjemny zimowy nastrój wprowadzą nas nagrania największych diw jazzu (Niny Simone, Elli Fitzgerald, Billie Holiday). Odwiedzamy kuchnię, zaraz uwolnią się tu pięknie, korzenne aromaty. Bułeczki cynamonowe w ostatnim roku szturmem podbiły nasze serca, a kawa…? Cóż, ta od zawsze wydawała się najlepszym pomysłem, aby dobrze rozpocząć dzień. Od niedawna kawę równie aromatyczną, jak ta z kawiarni, możemy przyrządzić w domowym zaciszu. Wszystko dzięki COSTA COFFEE, w ofercie której pojawiły się warianty kaw w wersji do domu. Tak więc bułeczki cynamonowe i smak caffé latte jak z ulubionej kawiarni to nasza śniadaniowa para idealna!

Śniadanie idealne

Aby przygotować szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar potrzebujemy 25 minut (i jeszcze trochę dodatkowego czasu na wyrośnięcie ciasta), dużo masła i cynamonu. Możemy dodać też kardamon, czekoladę, bakalie lub przygotować równie pyszną wegańską wersję. Najlepiej smakują od razu po wyciągnięciu z piekarnika, gdy ciasto drożdżowe jest miękkie i delikatne. Blacha takich przysmaków znika w mgnieniu oka.

Przepis na Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar: 

Składniki na ciasto:

  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 torebki suszonych drożdży
  • 500 ml letniego mleka
  • 850 g maki pszennej

Nadzienie:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 50 ml ciepłego mleka
  • gruby cukier do posypania

Przygotowanie: 

  • Masło ucieramy na puch z cukrem, cynamonem i kardamonem. Dodajemy mąkę, drożdże i mleko. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie wkładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Składniki nadzienia do bułeczek dokładnie ucieramy.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm, który smarujemy maślaną masą. Ciasto składamy wzdłuż na trzy na zakładkę i ponownie delikatnie wałkujemy. Radełkiem odcinamy paski ciasta i formujemy supełki.
  • Bułeczki układamy w  papilotkach do muffinek i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Jajko rozkłócamy z mlekiem i malujemy nim bułeczki, które później posypujemy grubym cukrem.
  • Bułeczki pieczemy około 15 minut.

 

Gdy kuchnia słodko pachnie wypiekami, warto dowiedzieć się, czym jest Kanelbullar. Jest to tradycyjna szwedzka bułeczka cynamonowa, jednak stała się ona popularna tam dopiero 70 lat temu. Te zwijane ślimaki cynamonowe są w Skandynawii znacznie popularniejsze niż lubiane przez nas pączki i jagodzianki. Szwedzi ustanowili nawet osobne święto tych bułeczek przypadające 4 października. 

Kanelbulle są nieodłącznym elementem szwedzkiej fiki, czyli przerwy śniadaniowej. Jest to moment, w którym Szwedzi spotykają się ze znajomymi i kolegami z pracy przy kubku kawy i słodkiej przekąsce. Nie jest to zwykła przerwa w pracy, a część kultury - przerwy kawowe są uwzględnione w planie dnia. Niektórzy żartują, że dla większości Szwedów jest nie do pomyślenia, aby przeżyć dzień bez fiki.

Do takiego śniadania proponujemy delikatną caffé latte. Jest to szot espresso z dużą ilością lekko spienionego mleka. Jej charakterystyczne warstwy powstają dzięki powolnemu wlewaniu kawy do mleka. Idealne proporcje to, według rad COSTA COFFEE, 40 ml espresso i 260 ml spienionej mlecznej pianki.

Caffé latte można przyrządzić także w domu. Do aromatycznych, korzennych bułeczek polecamy autorską mieszankę  Signature Blend od COSTA COFFEE. To jeden z czterech wariantów kawy do domu, który udostępniła w ostatnim czasie ta marka. Dostępne są jeszcze: Signature Blend Dark Roast, The Bright Blend i Colombain Roast. Wszystkie paczkowane wersje COSTA COFFEE są wypalane tak, aby smakowały wyśmienicie z domowych ekspresów ciśnieniowych, kawiarek, ekspresów kapsułkowych czy przelewowych. Dzięki temu z łatwością można przenieść ulubiony, bogaty smak ziaren do naszej domowej kuchni. A ziarna tych kaw są naprawdę wysokiej jakości – jak podaje producent, tylko 5% światowych upraw kawy spełnia standardy COSTA COFFEE. Napój na bazie wybranej mieszanki, Signature Blend, ma smak orzecha, a w połączeniu z mlekiem, ujawnia nuty herbatników. Kawa podana razem ze szwedzkimi bułeczkami cynamonowymi Kanellbular stworzy idealne zimowe śniadanie. Rozgrzewający cynamon i kardamon w bułeczkach pobudzają zmysły, a lekka pianka z mleka, podkreśla ciasteczkowy aromat kawy. Puszysta caffé latte idealnie harmonizuje konsystencję drożdżowego ciasta. I te zapachy… poezja!

Korzenne aromaty

Jesień i zima kojarzą nam się z pięknym zapachem ciepłych przypraw. Jakie są najpopularniejsze przyprawy korzenne, które świetnie podkreślą smak nie tylko leniwych śniadań, ale i wszystkich naszych potraw?

Cynamon. Jest to jedna z najstarszych przypraw świata! Dania i desery z jego dodatkiem zyskują głęboki i słodki aromat. Kora cynamonowca ceniona jest nie tylko za piękny zapach, ale także swoje zastosowanie w medycynie. 

Kardamon. Lekko ostre, słodkie i pikantne nasiona kardamonu pysznie podkręcają smak wielu potraw. Wypieki, dania kuchni azjatyckiej i rozgrzewające napoje na pewno zyskają po dodaniu szczypty tej przyprawy. Mało osób wie, że kardamon jest blisko spokrewniony z… imbirem.

Kurkuma. Bardzo charakterystyczna żółta przyprawa często stosowana jest jako naturalny barwnik. Kurkuma ma delikatny, choć lekko pikantny, smak i zapach. Często dodaje się ją do potraw, aby poprawić swoje zdrowie. Przykładem takiego „superzdrowego” napoju jest złote mleko – mleko z kurkumą i miodem.