Dietetyczna wuzetka - przepis
Składniki:
Ciasto:
- ½ szklanki oleju koksowego
- ½ szklanki mąki koksowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ¼ kakao
- szczypta soli
- 3 jajka
- ½ szklanki mleka koksowego
- ½ szklanki syropu klonowego
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Zdrowa polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
Zdrowa bita śmietana:
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 3 łyżki cukru pudru z cukru trzcinowego
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 170 º C. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). W rondelku roztopić olej kokosowy, przestudzić i przelać do dużej miski. Oddzielić żółtak od białek. Żółtka dodać do oleju kokosowego wraz z mlekiem kokosowym, syropem klonowym, octem jabłkowym i ekstraktem z wanilii – wszystko wymieszać.
2. W osobnej misce wymieszać mąkę kokosową i ziemniaczaną, kakao i sól. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając sodę. Dodać je do ciasta w trzech turach tak aby delikatnymi ruchami napowietrzyć ciasto. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy i włożyć do piekarnika na 40 minut. Ciasto jest gotowe kiedy patyczek włożony w środek jest suchy. Wyjmij i ostudź ciasto.
3. Puszkę mleka skondensowanego schłódź w lodówce przez noc. Otwórz ją ostrożnie, nie potrząsając. Wyjmij krem kokosowy, który osadził się na górze, i umieść w dużej misce (na dnie puszki pozostaw wodę). Dodaj do kremu pozostałe składniki i ubijaj przez 3-5 minut. Tak przygotowaną zdrową bitą śmietaną przełóż przekrojone na pół ciasto, zostawiając 1/2 szklanki na górną dekorację.
4. Składniki na polewę umieścić w rondelku i roztopić na małym ogniu. Polać ciasto i udekorować pozostałą zdrową śmietaną za pomocą worka cukierniczego.


--
Przepis pochodzi z książki "Fit słodkości" Kingi Paruzel. Autorka jest blogerką kulinarną i finalistką polskiej edycji programu "MasterChef". W książce znajdziemy mnóstwo pomysłów na desery i słodkości w wersji fit. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Burda Publishing Polska.

Komentarze