Robert Sowa to szef kuchni, który od lat publikuje książki kucharskie, pojawia się na antenie telewizyjnej i propaguje polską tradycję kulinarną. W najnowszej książce opublikowanej przez Wydawnictwo Słowne pokazuje nam różnorodność smaków, składników i dań inspirowanych nie tylko polską kuchnią. 

„Coś pysznego” – podroby w nowej odsłonie

W pierwszym rozdziale książki autor bierze na tapet mięso. W szczególności podpowiada nam, jak przygotować podroby. Jego ulubionym daniem jest wątróbka, która odczarowana po czasach PRL-u potrafi brylować w domowym i restauracyjnym menu. Do niedawna podawana była jedynie jako wątróbka z cebulką i jabłkiem, obecnie eksperymentuje się z dodatkiem przypraw np.: imbiru, tymianku i pieprzu cayenne. Jednym z ciekawszych przepisów jest kaszanka w cieście filo lub marynowany ozorek wołowy. Z pewnością smakosze mięsa będą zachwyceni!

„Coś pysznego” – ryby i owoce morza

W kolejnym rozdziale przedstawiono twórcze podejście do ryb i owoców morza. Robert Sowa podkreśla, że te dania przywodzą wspomnienia śródziemnomorskich wycieczek i z łatwością można je przenieść do własnej kuchni. Poza tym w rozdziale zawarta jest wskazówka jak wykorzystać pancerze krewetek. W samym rozdziale mamy wiele przepisów od prostych past rybnych po wymagające większej uwagi kalmary z sałatką z melona.  

„Coś pysznego” – wegetariańskie inspiracje

Robert Sowa nie zapomniał o wegetarianach. W dziele poświęconym wege posiłkom docenia, że dzięki jedzeniu roślin można poznać nowe produkty i przyprawy. Zaznacza także, że umiejętne korzystanie z produktów otwiera na zupełnie nowe, oryginalne potrawy. Między innymi risotto z brązowymi pieczarkami lub warzywa stir – fry z tofu podane na azjatycki sposób. W kolejnych rozdziałach podpowiadane są nam przepisy na zupy, sałatki – w tym sałatka z ośmiornicą i melonem – oraz trzy wyśmienite desery, które zachwycą każdego łasucha. 

Książka „Coś pysznego. 80 przepisów, które odmienią twoją kuchnię” Roberta Sowy opublikowana przez Wydawnictwo Słowne to doskonała propozycja na prezent. Spośród innych książek kulinarnych wyróżnia się autorskimi przepisami stworzonymi przez doświadczonego kucharza. W jednej książce połączono receptury mogące zainspirować do gotowania smakoszy mięsa i zwolenników kuchni roślinnej. Jeżeli szukacie książki, która spełni wiele oczekiwań, to ta publikacja jest zdecydowanie dla was!