Murzynek z masą serową - prosty przepis
Cielaczek - ciasto czekoladowe z masą sernikową
Składniki:
Na murzynka:
- tabliczka czekolady gorzkiej,
- 3 jajka,
- kostka masła,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka kakao,
- łyżeczka cynamonu.
Na masę serową:
- 500 g twarogu sernikowego zmielonego,
- 3 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- ekstrakt waniliowy,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Powoli do miksera dodajemy po jednym jajku.
- Wlewamy czekoladę uprzednio rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną.
- Do mokrej masy wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożona papierem.
- Twaróg sernikowy miksujemy razem z jajkami na puszystą masę, stopniowo dodając cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i sól.
- Masę wykładamy po łyżeczce na masę na murzynka. Robimy to do momentu, aż zapełnimy całą blachę.
- Jeżeli chcemy, aby powstały ciekawe wzory, wystarczy za pomocą wykałaczki lub widelca przesuwać po masie.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez godzinę.
Dobra rada:
Jeżeli lubisz połączenie owoców, sera i czekolady, wystarczy, ze dodasz do ciasta kilka wiśni z kompotu lub rodzynki, a nabierze bardziej świątecznego charakteru!
Komentarze