Ciasto z porzeczkami - co zrobić, żeby owoce nie opadły na dno?

Idealnie upieczone ciasto z porzeczkami powinno pięknie prezentować się nie tylko z zewnątrz, ale także po przekrojeniu. Przekrój powinien pokazywać ładnie rozpieszczone owoce. Częstym problemem jest bowiem sytuacja, kiedy porzeczki nieestetycznie opadają na dno. Aby owoce w cieście nie opadały, wystarczy oprószyć je odrobiną mąki przed dodaniem do masy. Można też obtoczyć je w bułce tartej lub kaszy manny. Pamiętajmy też, że owoce mogą niestety opaść w zbyt rzadkim cieście - zwróćmy na to uwagę!

Zobacz także:   Przepisy na ciasto drożdżowe

Nie tylko ciasto z porzeczkami - drożdżówki z porzeczkami

Porzeczki, podobnie jak jagody, to smakowite małe kulki, które idealnie pasują do słodkich bułeczek. Drożdżówki, precelki i inne bułki wypełnione lub udekorowane porzeczkami to dobra propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Drożdżowe rwane z porzeczkami i kruszonką warto upiec przed weekendem - rodzina z przyjemnością skonsumuje je do niedzielnego kompotu. Precelki z porzeczkami będą z kolei smaczną propozycją "na wynos". A jeśli przejadły nam się jagodzianki - rozwiązaniem będzie porzeczkodzianka! Ciekawym dodatkiem będą też owoce z alkoholem - szczególnie porzeczki z nalewki z czerwonej porzeczki mogą się tutaj sprawdzić.