Ciasto z jagodami to jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie leśnych owoców. Możliwości jest bez liku - ucierane, kruche, ciasto drożdżowe... Najważniejsze, że wypełnione pachnącymi jagodami. 

Jagody do ciasta - świeże czy mrożone?

Wiadomo, że najlepiej smakują jagody zebrane własnoręcznie z krzaczka w lesie. Jeśli mamy taką możliwość, zwłaszcza w lecie, dodawajmy do ciast jagody świeże. Aby nie zapadły się w masie i nie zgromadziły tylko na spodzie wypieku, warto oprószyć je mąką. 

Jagody można też z powodzeniem zamrozić, podobnie jak np. borówki. Umyjmy je starannie przed zapakowaniem w foliowe woreczki. Nie macie miejsca w zamrażarce - przygotujcie jagodową konfiturę, która doskonale będzie pasować jako nadzienie do słodkich bułeczek czy po prostu śniadaniowy dżem. 

Wypróbuj też przepis na pierogi z jagodami!

Ciasto z jagodami - wspomnienie wakacji u babci

Ciasto z jagodami zaraz po pierogach z jagodami i jagodziankach zajmuje mocne miejsce na jagodowym podium. Raczymy się nim do popołudniowej kawy, a czasami jeszcze ciepłe ciasto popijamy szklanką chłodnego mleka. Jagody świetnie zagrają w każdym rodzaju ciasto. Możemy przygotować ciasto drożdżowe z kruszonką, szybkie ucierane lub zagnieść ciasto kruche. 

Na upały dobry będzie sernik na zimno albo ciasto z jagodową pianką i galaretką. Kiedy znudzą nam się ciasta, upieczmy jagodzianki lub ciasteczka z jagodami. W galerii znajdziecie nasze najlepsze przepisy na ciasto z jagodami!

Przepis na jagodzianki - domowe bułeczki z jagodami

Puszyste drożdżówki z jagodami to świetna opcja na podwieczorek lub drugie śniadanie. Możemy je zabrać na wynos do pracy lub szkoły albo do plecaka na wycieczkę! Małe bułeczki z jagodami to jeden z najpopularniejszych jagodowych deserów. Jagodzianki z kruszonką czy jagodzianki z lukrem? Oba przepisy są równie pyszne i proste, a wybór zależy już tylko od Waszego gustu. Jeśli decydujemy się na kruszonkę, wystarczą trzy składniki: mąka, masło i cukier w proporcjach 2:1:1. Z kolei najprostszy przepis na lukier to połączenie szklanki cukru pudru z 1-2 łyżkami soku z cytryny.

Kremowy i aksamitny sernik z jagodami

Sernik na zimno to najlepszy przepis na szybki deser na lato. Taki sernik bez pieczenia świetnie sprawdzi się podczas upałów, kiedy nie chcemy włączać piekarnika. Jak zrobić sernik na zimno z jagodami? Wystarczy wymieszać twaróg, mascarpone lub serek homogenizowany z galaretką. Jeśli nie chcemy używać żelatyny, możemy dodać do masy sernikowej roztopioną czekoladę lub agar czy nasiona chia. Do gotowego sernika możemy wrzucić świeże bądź mrożone jagody, ale świetnym pomysłem jest także zblendowanie owoców z twarogiem na jednolitą masę o pięknym lawendowym kolorze. 

Babeczki jagodowe, czyli muffinki z jagodami

Innym pomysłem na jagodowe wypieki są pyszne babeczki z jagodami. Takie muffinki jagodowe upieczemy szybko, łatwo i dosłownie z kilku składników. Pieczenie babeczek to także świetna zabawa dla całej rodziny. Możemy zaangażować we wspólne gotowanie dzieci i pozwolić im wymieszać masę, a później nakładać ją do papilotek lub foremek. Kolejnym etapem, w który można zaangażować maluchy jest dekorowanie babeczek po upieczeniu. Gotowe muffinki z jagodami można tylko posypać cukrem pudrem, ale także polać lukrem i ozdobić kolorową posypką. Świetnie pasuje też do nich bita śmietana lub krem z serka mascarpone. 

Nie przegapcie sezonu na świeże jagody i przygotowujcie jagodowe pyszności. Skorzystajcie z naszych pomysłów i wypróbujcie przepisy z galerii zdjęć. Życzymy Wam smacznych jagodowych eksperymentów!