Ten piękny torcik stracciatella przygotujesz w 40 minut! Jest pyszny i bardzo efektowny! Zobacz prosty przepis bez pieczenia.

PORCJA: 412 kcal
PRZYGOTOWANIE: 40 minut

Torcik stracciatella - składniki na 10 porcji:

Spód:

  • 90 g masła, 
  • 30 g gorzkiej czekolady, 
  • 50 g czekoladowych herbatników

Masa:

  • 500 g twarogu sernikowego, 
  • 3/4 szklanki cukru pudru, 
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
  • 2 łyżki żelatyny, 
  • szklanka kremówki 30%, 
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej, czekolady

Dekoracja:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Ciasto stracciatella - przygotowanie:

1. Masło na spód razem z czekoladą roztopić. Ciastka zmiksować lub pokruszyć. Wymieszać z czekoladą z masłem. Ciastem wylepić tortownicę. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. 

2. Ser utrzeć z cukrem, jogurtem i ekstraktem z wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Dodać do masy serowej. Wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Połączyć z masą serową. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pociąć nożykiem szczelinowym. Połączyć z masą.

3. Masę rozłożyć na spodzie z herbatników. Wstawić na 12 godzin do lodówki.

4. Czekoladę na dekorację zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pociąć nożykiem szczelinowym. Posypać nią wierzch sernika.

Artur Rogalski