To ciasto wygląda zupełnie jak kawałek żółtego sera! Zobaczcie, jak przygotować ten rarytas o smaku mango w domu! Na dodatek jest bez pieczenia! Goście będą totalnie zaskoczeni!
Ciasto jak żółty ser
Składniki:
- puszka pulpy z mango lub 2 duże i dojrzałe mango,
- 2 małe opakowania jogurtu greckiego,
- 4 galaretki owocowe w proszku - najlepiej cytrynowa lub przezroczysta winogronowa,
- 2 szklanki wody,
- pół łyżeczki mielonej kurkumy,
- sok z połowy cytryny.
Przygotowanie:
- Jeżeli nie zdecydowałaś się na puszkę pulpy z mango, obierz dwa owoce ze skórki i dokładnie wykrój miąższ. Oddziel od pestki. Zmiksuj miąższ za pomocą miksera lub blendera na gładko.
- Dodaj do musu z mango jogurt grecki, kurkumę oraz sok z połowy cytryny.
- Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw.
- Zagotuj wodę i wlej do galaretek wsypanych do miski. Dokładnie rozpuść je i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Połącz ze sobą dwie masy i przelej lekko tężejącą masę do naczynia.
- Włóż do lodówki na całą noc, aby zastygło.
- Deser wyciągnij z formy i za pomocą łyżeczki do wykrawania kulek z arbuza zrób "dziury w serze".
- Deser podawaj najlepiej w trójkątnej formie, aby realistycznie oddawało kształt kawałka sera żółtego.
- Jeżeli przelałaś całość do keksówki czy innego prostokątnego naczynia, możesz pokroić je w plastry i wtedy zrobić kuliste nacięcia.
Dobra rada:
Nie używaj dodatkowej ilości cukru ze względu na słodycz zawartą w pulpie mango i galaretkach. Jeżeli deser będzie wymagał dosłodzenia, wybierz polewę z płynnego miodu czy syropu klonowego. Dodatkowo wzbogaci deser i będzie współgrać z całością. Smacznego!
Komentarze