Ryby w naszej diecie? Koniecznie!

Ryby należą do grupy żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która ze względu na swój skład, wykazuje udokumentowany pozytywny wpływ na organizm człowieka. Ryby (zwłaszcza te tłuste i morskie), są prawdziwą skarbnicą łatwo przyswajalnych białek, bogatych w niezbędne aminokwasy, mikro i makroelementów (zwłaszcza wapnia, fluoru, jodu, fosforu), oraz rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy D. Jednak największym skarbem ryb są kwasy tłuszczowe omega-3, należące do niezbędnych składników naszego pożywienia, gdyż mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów, a w tym przede wszystkim układu nerwowego. Nic więc dziwnego, że spożywanie ryb nie tylko może wspierać prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale także pozytywnie wpływać na nasze samopoczucie!

Jedzmy ryby pod różnymi postaciami!

Różnorodność ryb pod względem smaku, koloru i delikatności, nie ma sobie równych. Wśród tak szerokich możliwości niemal każdy jest w stanie wybrać coś dla siebie i przygotować ulubioną potrawę z tym cennym składnikiem w roli głównej. Oczywiście bardzo popularny jest tradycyjnie smażony filet w panierce (mintaj, dorsz, sola) lub bez (głównie łosoś). Dobrą alternatywą dla ryb smażonych będą te z piekarnika. Kawałki delikatnego łososia w sosie koperkowym, czy pieczony w całości pstrąg w ziołach, to przepyszne potrawy, dosłownie rozpływające się w ustach.
Ryby świetnie smakują także po przyrządzeniu na zimno. Już od tysięcy lat ludzie przygotowują z nich znakomite i pełnowartościowe pod względem odżywczym potrawy. Wśród nich znajduje się znane i doceniane na całym świecie japońskie danie – sushi. Wspaniałym smakiem wyróżnia się fantastyczny tatar (np. z łososia), albo ryby z warzywami. W Polsce, na wigilijnym stole oprócz karpia, nie może zabraknąć ryby po grecku, matiasa w śmietanie, czy przepysznego śledzia po kaszubsku.

Wędzone na ciepło lub zimno ryby, stanowią fantastyczne osobne danie lub bazę innych potraw. Z tej wartościowej grupy produktów można przygotować pasty, które w towarzystwie świeżego, chrupiącego pieczywa nie mają sobie równych. Do najbardziej popularnego smarowidła używamy najczęściej tuńczyka w oleju lub smakowitego łososia, do których wystarczy dodać gotowane na twardo jajka, majonez, cebulkę, szczypiorek i podstawowe przyprawy. Drobno posiekane lub zmiksowane składniki szybko utworzą wspaniałą pastę, którą uwielbiają zarówno dorośli jak i dzieci.

Sałatki z ryb? Pełnowartościowe danie!

Sałatki na bazie ryb, to dania, które świetnie się sprawdzą nie tylko w domu, ale także jako drugie śniadanie czy pożywny lunch w pracy. Przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu. Wystarczy połączyć ze sobą ulubione warzywa, kawałki wybranej ryby, odrobinę przypraw i wszystko wymieszać z delikatnym sosem. Dla osób zapracowanych i nie mających czasu na przygotowanie rybnej przekąski, świetną alternatywą są gotowe sałatki funkcjonalne (np. Salatino), które nie tylko smakują wybornie, lecz także są źródłem ważnych dla organizmu elementów odżywczych. Pełne warzyw i znakomicie doprawione sałatki z łososia lub aromatycznego tuńczyka można mieć zawsze pod ręką i są gotowe do spożycia, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota. Co więcej – są sycące i z powodzeniem mogą posłużyć nam jako pełnowartościowy posiłek, który zabierzemy ze sobą do szkoły, pracy lub na uczelnię. Po prostu palce lizać!