Carpaccio z buraka to wyjątkowo proste danie. Jednak w prostych potrawach tkwi bogactwo smaku. I tak jest też w tym przypadku. Odpowiednio przygotowane carpaccio z buraka potrafi zachwycić największych smakoszy.

Jak zrobić carpaccio z mięsa?

Carpaccio jest potrawą kuchni włoskiej. Jego charakterystyczną cechą jest to, że powstaje w całości z surowych składników. Klasyczny przepis zakłada użycie mięsa wołowego, pokrojonego w cieniuteńkie plasterki. Dla fanów tatara carpaccio będzie gratką - jest delikatniejsze, mięso ma rozpływać się w ustach. Danie można skropić sokiem z cytryny, posypać parmezanem i rukolą.

W wielu restauracjach znajdziemy też carpaccio przygotowywane z mięsa ryb lub warzyw czy owoców.

Jak zrobić carpaccio z buraka? - przepis

Jedną z wariacji na temat tradycyjnego carpaccio jest carpaccio z buraka. To bardzo popularne danie, które podczas kolacji spełni funkcję przystawki. Przepis na carpaccio z buraka jest prosty i szybki. Buraki przed przygotowaniem moczymy w marynacie z oliwy, octu i przypraw. Następnie pieczemy je w piekarniku. Jak upiec buraki do carpaccio? Owijamy każdego buraka w folię i pieczemy w zależności od wielkości jedną-dwie godziny. Dobrym patentem jest pieczenie buraków przy okazji przygotowywania innych dań z piekarnika.

Gdy staną się miękkie, wyciągamy z pieca i czekamy aż nieco przestygną. Carpaccio z buraków pieczonych ma dużo więcej smaku i aromatu niż gdybyśmy zrobili je na bazie buraków gotowanych. Kroimy na cienkie plasterki, możemy nawet pomóc sobie mandoliną, jeśli chcemy, by nasze carpaccio było wyjątkowo delikatne.

Sprawdź też: Jak gotować buraki? Proste sposoby

Do carpaccio z buraka pasują sery. Jaki ser do carpaccio z buraka wybrać? Pyszny będzie ser feta i kozi ser – mają przyjemną teksturę i świetnie uzupełnią nasze danie. Do carpaccio możemy dodać też orzechy, na przykład włoskie lub laskowe. Z kolei dzięki dodaniu do potrawy świeżych ziół, może ona z powodzeniem zastąpić sałatkę. Pyszne jest na przykład carpaccio z buraka z rukolą.

Carpaccio z buraka – sosy

Jaki sos do carpaccio z buraków? Jeśli chodzi o sos do carpaccio z buraka, wybór jest naprawdę spory. Wybierzmy ten, który najbardziej nam smakuje. Uniwersalny jest sos winegret, który delikatnie podkręci smak dania. Możemy też przygotować sos balsamiczny lub miodowy. Świetnie sprawdzi się również sos musztardowy, chrzanowy czy jogurtowy. Dressing do carpaccio z buraka powinien być lekki i stanowić kontrast do słodkiego, lekko ziemistego smaku buraków.