Od kuchni do dobrej książki! Ten kierunek towarzyszy nam w tekście i polecanych przepisach od Katarzyny Nowakowskiej. Autorka książki "Skandal" wybrała dla nas dwa ulubione przepisy, które łatwo odtworzycie w swoich kuchniach! W trakcie pieczenia bezy czy pstrąga możecie oddać się lekturze! Jest się w czym zaczytać!

"Skandal" to pierwsza powieść K.N. Haner wydana pod jej własnym nazwiskiem! Julia Widawska to śliczna dziewczyna, która całe życie spełniała oczekiwania innych. Jest żywiołową, lubianą przez wszystkich córeczką tatusia milionera, która – gdy światła gasną – zamienia się w prawdziwą femme fatale. Ale do czasu! Gdy na jej drodze staje pewien gburowaty Anglik, który chce zabrać ją do Nowego Jorku jako swoją asystentkę, postanawia pokazać mu, gdzie jego miejsce. Na pierwszy rzut oka różni ich wszystko. Łączy? Niewytłumaczalne napięcie i… tajemnice. Skandal wisi w powietrzu.

Do lektury książki przyda się wstęp w kuchni - pstrąg pieczony z cytrynami i rozmarynem na obiad, a na deser beza z truskawkami do podjadania widelczykiem między kolejnymi kartkami powieści.

Przepis na bezę z truskawkami

Składniki: (na bezę jednopoziomową, jeśli chcemy zrobić tort, podwajamy ilość i pieczemy dwie bezy)

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 330ml śmietany kremówki 30%
  •  serek mascarpone 250ml
  • świeże owoce sezonowe
  • Cukier waniliowy

Przepis:

  1. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Masa musi być dobrze ubita/sztywna.
  2. Następnie dodajemy cukier drobny, po łyżce, ciągle miksujemy, to może potrwać ok. 10 minut.
  3. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy jeszcze chwilkę mikserem.
  4. Wyłączamy mikser.
  5. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jeśli chcemy bardziej ciągnącą bezę dodajemy dwa razy więcej, i mieszamy łopatką.
  6. Nastawiamy piekarnik na 140 stopni, grzanie góra-dół. Przygotowujemy okrągłą formę do pieczenia, którą zabezpieczamy papierem do pieczenia. Ma ona średnicę 26cm.
  7. Całą masę wykładamy na blachę, robiąc mniej więcej równy okrąg o średnicy 24 cm, można podnieść brzegi, by po upieczeniu w środku było miejsce na krem.
  8. Wkładamy bezę do rozgrzanego piekarnika i po około 5 min. zmniejszamy na temperaturę na 120 stopni, pieczemy 90 min.
  9.  Studzimy bezę w lekko uchylonym piekarniku.

Krem:

  1. Ubijamy śmietankę na sztywno.
  2. Dodajemy po łyżce serek mascaropne, i cukier waniliowy.

Dekorowanie:

  1. Na ostygniętą bezę (ja dekoruję ją po kilku godzinach, a nawet na następny dzień), wykładamy krem, nie musi być idealnie równo.
  2. Na krem dajemy sezonowe owoce, ja najbardziej lubię truskawki, maliny i borówki. Idealnie też pasuje granat czy kiwi.
  3. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
  4. Bezę można od razu podawać.

Z bezą wiąże się śmieszna historia, bo do niedawna nienawidziłam bezy. Dwa lata temu, gdy kupiliśmy mieszkanie, obiecałam sobie jednak, że pierwszą rzeczą jaką upiekę w nowej kuchni będzie beza i tak się też stało. W dodatku wyszła tak pyszna, że pokochałam ten deser i teraz jest to mój „popisowy deser”.

Pstrąg pieczony z cytrynami i rozmarynem

Składniki:

  • Pstrąg patroszony, świeży (jedna ryba na jedną osobę)
  • Cytryna
  • Sól, pieprz,
  • Harissa/chilli
  • Gałązki rozmarynu
  • Masło

Przepis:

  1. Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem
  2. Skrapiamy ją sokiem z połowy cytryny
  3. Posypujemy solą, pieprzem, harrisą (jeśli ktoś nie lubi zbyt pikantnych potraw można zrezygnować z harrisy)
  4. Do środka ryby wkładamy plastry cytryny, kilka kawałeczków zimnego masła, rozmaryn, i również doprawiamy solą/pieprzem/harissą
  5. Skórę ryby delikatnie nacinamy co kilka centymetrów.
  6. Rybę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy ok. 20-25 minut, następnie podnosimy temperaturę do 250, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze kilka minut, by skórka się zrumieniła.
  7. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Do pstrąga idealnie pasują ogórki małosolne, pieczone ziemniaki lub frytki.