Gdy myślimy o zdrowych zamiennikach tradycyjnych smarowideł, to rzadko pochylamy się nad margaryną. A szkoda! Współczesne metody produkcji nie zawierają szkodliwych substancji, a weganie są tego najlepszym przykładem. Drobna zmiana nawyków żywieniowych zmniejsza szansę chorób związanych z układem krwionośnym. 

Poza obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi, osoby z alergią pokarmową mogą również wyeliminować spożycie laktozy. Na przykład margaryna Benecol bez laktozy będzie doskonałą alternatywą nie tylko do kanapek. Można ją stosować do pieczenia wegańskich ciast np.: brioche lub gotowania zup z wcześniej podsmażonych warzyw. I z pewnością będzie to działanie przyjemne połączone z pożytecznym dla zdrowia.

Smarowidła z pestek

Kuchnia roślinna i bez laktozy ma mnóstwo przepisów na pasty do kanapek bez dodatku nabiału. Między innymi można zrobić wegańską pastę z białej fasoli przypominającą w smaku tradycyjny smalec, ekspresowy twarożek z pestek słonecznika, pastę z pieczonej papryki lub orzechów albo wegański twarożek z migdałów. Można je z powodzeniem stosować jako bazę do kanapki albo zawinąć wraz ze świeżymi warzywami w tortillę. Takie pasty z fasoli przyprawione majerankiem, startym jabłkiem lub wędzoną śliwką w niczym nie ustępują klasycznym przekąskom.

Awokado i tofu

Awokado jest kolejnym warzywem przyjaznym dla osób nietolerujących laktozy. Znane i lubiane głównie za kremową konsystencję. Nawet potocznie pastę z awokado z dodatkiem soku z cytryny określa się masłem. Jeżeli chcemy mieć bogatszy i wyrazistszy w smaku dip, to warto sięgnąć po guacamole. Pyszna pasta z dodatkiem limonki, chilli i kolendry będzie smakować nie tylko z chipsami kukurydzianymi.

Tofu to także uniwersalny składnik nadający się nie tylko na kanapki. Tofu może być zamiennikiem twarogu w nadzieniu na wegańskie pierogi ruskie albo zmieszane z jogurtem sojowym będą ciekawą alternatywą dla pasty rybnej. Dla miłośników włoskich smaków kusząca będzie pasta z wędzonego tofu i suszonych pomidorów, która z powodzeniem stanie się farszem do wytrawnych naleśników.

Możliwości spożywania produktów bez laktozy jest wiele. Wszystko zależy od upodobań i kulinarnej wyobraźni. Gotowanie bez laktozy wcale nie jest trudne i warto eksperymentować z nowymi smakami.