Antoni Porowski urodził się w Montrealu w 1984 roku. Jego rodzina przyjechała do Kanady, aby szukać szczęścia z dala od rzeczywistości stanu wojennego. Tam Antoni zdobył wykształcenie aktorskie i próbował swoich sił w branży. Niestety dostawał pomniejsze role w filmach i serialach. Często epizodyczne jako polski policjant albo taksówkarz. Posiadanie polskiego imienia i nazwiska nie ułatwiało mu otrzymywania lepszych propozycji filmowych. Jednak Antoni miał też drugą pasję: gotowanie. Gdy telefon z Hollywood nie rozdzwaniał się do czerwoności, Antoni zaczął pracę w restauracji swojej rodziny. Tam nabierał doświadczenia w gastronomii. W między czasie Antoni stał się kucharzem w programie Teda Allena – prowadzącego program Chopped.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Antoni Porowski (@antoni) Lis 13, 2019 o 11:57 PST

Porady w odcieniach różu

Ted Allen w pierwszej wersji programu „Queer eye” był odpowiedzialny za kulinaria. Gdy przyszły wieści o odświeżeniu formatu, od razu zaproponowano pracę Antoniemu Porowskiemu. I to był strzał w dziesiątkę. Od momentu, gdy platforma Netflix pokazała program "Porady różowej brygady" [org. Queer eye] wiele zmieniło się w życiu Antoniego Porowskiego. Wraz z emisją pierwszych odcinków widzowie „zakochali się” w piątce nieheteroseksualnych mężczyzn. Antoni Porowski wraz z czterema kolegami: Karamo, Tanem, Jonathanem i Bobbym zmienia na lepsze życie biorących udział w metamorfozie.

Antoni pokazuje, że gotowanie to przekazywanie emocji i budowanie więzi z bliskimi osobami. W jego gotowaniu wcale nie chodzi o wymyślne dania. Często przygotowuje proste guacamole, albo makaron z sosem, które stają się powodem do rozmowy z podopiecznym. Co ciekawe Antoni nie moralizuje, co i jak powinno się jeść. Stara się wskazywać kierunek zmian albo ulepszać rodzinne receptury zgłoszonych osób. Antoni Porowski słucha i często się wzrusza. W „Poradach różowej brygady” nie chodzi tylko o zmianę zewnętrzną (fryzura, styl ubierania, wnętrze domu), ale wzajemną akceptację i zrozumienie. Antoni Porowski często podkreśla, że wspólne przygotowywanie posiłków i wspólne jedzenie buduje wspomnienia. Dlatego tak często wspomina polską kuchnię i mówi o swoich polskich korzeniach.

Antoni w kuchni

Wraz ze wzrostem popularności programu, Antoni Porowski stał się ulubieńcem publiczności. Kwestią czasu było, kiedy wyda własną książkę kulinarną. We wrześniu 2019 roku Antoni wydał swoją pierwszą publikację o prostym tytule „Antoni in the kitchen”. W niej dzieli się między innymi swoimi interpretacjami przepisów na potrawy kuchni polskiej. Wśród nich nie mogło zabraknąć tradycyjnego żurku. Na kanale Youtube amerykańskiego Netflixa można zobaczyć, jak Antoni przygotowuje własną interpretacje żurku. Podkreśla, że to idealne jedzenie na kaca. Wiele osób zarzuca, że Antoni Porowski gotuje zbyt prosto, aby nazywać się ekspertem w dziedzinie kulinariów. A nawet, że idzie na skróty używając mikrofalówki. Jednak każdy, kto zobaczy, choć jeden odcinek „Porad różowej brygady” ten wie, że gotowanie z Antonim Porowskim ma działanie terapeutyczne. Są łzy, są emocje i przede wszystkim rozmowa, która chwyta za serce.