Ciastka i pierniczki robi się szybko - chwila w piekarniku i gotowe! Nie ma jednak nic gorszego niż w trakcie ich przygotowywania zorientować się, że czegoś nam brakuje. dotyczy to zarówno składników, jak i niezbędnych akcesoriów. Dlatego przed pieczeniem sprawdźcie zawartość kuchennych szafek. Poza tym pieczenie ciasteczek czy pierniczków to doskonała okazja, żeby zaopatrzyć się w kilka gadżetów. 

Akcesoria do ciastek i pierniczków - to powinieneś mieć

Przygotowując się do pieczenia ciasteczek czy pierniczków warto zaopatrzyć się w stolnicę. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami dużego kuchennego blatu, ciasto możecie wyrobić bezpośrednio na nim. Stolnica jest jednak często bardziej funkcjonalnym wyborem. Możemy zdecydować się na klasyczną, drewnianą stolnicę - pamiętajcie, żeby wybrać taką z bokami, dzięki którym mąka nie będzie wysypywać się poza powierzchnię roboczą. 

Ciekawym i stosunkowo nowym rozwiązaniem są stolnice silikonowe. To świetna opcja dla osób, którym w kuchni brakuje miejsca. Możecie zwinąć stolnicę w rulon i wsunąć do szuflady. Poza tym materiał, z którego jest wykonana dobrze przylega do blatu i stolnica nie przesuwa się w trakcie przygotowywania ciasta. Jeśli robimy kruche ciasteczka musimy wyrabiać ciasto szybko, ponieważ nie lubi ono długiego ogrzewania w dłoniach. W sklepach znajdziecie nawet specjalny przyrząd do rozdrabniania kruchego ciasta, który pozwoli szybko je wyrobić przy minimalnym kontakcie ciasta z dłońmi. 

Do pieczenia ciastek przydadzą się również miarki. Jak dobrze wiecie, w przypadku wypieków lepiej zaufać przepisom. Dokładnie odmierzając poszczególne składniki znacznie zwiększamy swoje szanse na cukierniczy sukces. Pomoże nam w tym także odpowiedni wałek do ciasta. Wybierzmy ten z regulacją grubości ciasta - dzięki temu zrobimy różne rodzaje ciastek i pierniczków. 

Ciastka i pierniczki - udekoruj pięknie

Przygotowanie idealnego ciasta to dopiero połowa drogi ku pysznym i pięknym ciasteczkom. Trzeba je jeszcze udekorować. Możemy zadbać o ich ładny wygląd już na etapie surowego ciasta. Najprościej będzie użyć gotowych foremek. W sklepach dostępnych jest mnóstwo różnych kształtów. Od klasycznych gwiazdek czy serduszek przez bajkowe postaci po foremki typowo świąteczne (zarówno wielkanocne, jak i bożonarodzeniowe). Innym rozwiązaniem są z kolei stemple - wystarczy odcisnąć je w wyciętym szklanką ciastku.

Kolejną ciekawą opcją jest użycie wałków, które tworzą wypukłe wzory na ciastkach. To świetna zabawa dla małych i dużych! Najpierw rozwałkowujemy ciasto na pożądaną grubość, a później delikatnie przyciskając - nie za mocno, nie chcemy w końcu zrobić w ciastkach dziur - wałkujemy ciasto wałkiem dekoracyjnym. Dopiero potem wycinamy ciastka. Co ważne, taki wałek możecie też zaprojektować sami, to wspaniały pomysł na prezent.

Pierniczki z kolei nie obędą się bez lukru. Bez względu na to, czy zamierzamy tworzyć na nich misterne wzorki czy polukrować w całości, dobrze mieć cukierniczy zestaw do dekoracji ciast. W jego skład zwykle wchodzi rękaw cukierniczy z różnymi końcówkami, które mogą nawet posłużyć do wyciskania rzadszego niż kruche ciasta na ciasteczka. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję, żeby nie spływał z ciastek, ale jednocześnie musi być lekko lejący, żeby łatwiej było je udekorować. Możemy też użyć lukru plastycznego - ozdoby z niego wykonane są bardzo efektowne! Nasze porady i triki znajdziecie w artykule Jak zrobić lukier.