Jaki ser wybrać do potraw inspirowanych włoskimi smakami? Przygotowując polskie dania na włoską nutę, warto sięgnąć po sery długo dojrzewające. W Polsce coraz śmielej eksperymentuje się z produkcją nabiału. Najczęściej wydłuża się czas leżakowania lub urozmaica smak dodatkami np.: czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim lub suszonymi pomidorami.

Za ciekawymi składnikami do posiłków warto rozejrzeć się, w najbliższy weekend, podczas Szaleństwa Zakupów. Akcja odbędzie się w sklepach stacjonarnych w dniach 24-26 września oraz 27 września w sklepach internetowych. Podczas Szaleństwa Zakupów możecie skorzystać z wyjątkowych rabatów. Szukajcie kuponów rabatowych Glamour i ELLE, a także w sieci.

Potrawy z sera

Każda kuchnia regionalna ma swój sposób na przygotowanie sera. Francja jest postrzegana jako królestwo serów. Właśnie tam sery pleśniowe podawane są na deser wraz z owocami i kieliszkiem białego lub czerwonego wina. Warto pamiętać, że sery pleśniowe to także świetny dodatek do tarty np.: ze szpinakiem i gruszką. We Włoszech trudno sobie wyobrazić talerz domowego spaghetti z sosem pomidorowym bez hojnej porcji parmezanu. Chrupiąca pizza na cienkim spodzie również nieodłącznie związana jest z dobrej jakości mozzarellą.

Potrawy z sera – po polsku

W Polsce sery długo dojrzewające można z powodzeniem zastosować jako dodatek do domowych frytek albo placków ziemniaczanych. Sery to także nieodłączny składnik wielu zapiekanek. Nawet najprostsza zapiekanka z makaronem będzie zachwycała smakiem z dodatkiem dobrze dobranych serów. Potrawy z serem to nie tylko ser żółty. W wielu miejscach można kupić sery białe wprost od gospodarza. Świeży twaróg niesamowicie smakuje na świeżym chlebie lub pełnoziarnistej bułce i polany płynnym miodem. Taki ser biały będzie też dobrze łączył się z wędzoną makrelą i koncentratem pomidorowym, tworząc pastę określaną jako awanturka.

Warto pamiętać, że sery działają uzależniająco. Ponadto są nośnikiem smaku umami, który opisywany jest jako wyrazista słoność. Smak ten porównywany jest do smaku mięsa. Ponadto używając serów w rodzaju parmezanu, możemy śmiało rezygnować z soli. Sam ser wystarczająco doprawi posiłek.

Potrawy z sera – domowy comfort food

Ponadto dania z serami są jednymi z tych, które wymienia się wśród comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie. Widok roztopionego, gorącego sera poprawia humor, a możliwość smakowania ciągnącego się nabiału dla wielu smakoszy jest synonimem pysznego jedzenia. W galerii zebraliśmy 7 niesamowitych przepisów, które sprawią, że sięgniecie po dokładkę.