1. Nalewki należy robić tylko ze świeżych owoców
Owoce, z których robisz nalewki powinny pochodzić z własnego ogródka. Ryzykowne jest przygotowywanie trunku na bazie odmian, które są sprowadzone zza granicy. Wybierając owoce do nalewki, bierz tylko dojrzałe i nieuszkodzone sztuki. Mogą być delikatnie przejrzałe, ale nie niedojrzałe.
2. Uwaga na moc spirytusu!
Zbyt mocny spirytus jest wrogiem pysznych i aromatycznych nalewek. W przypadku większości trunków sprawdzi się mieszanka 1:1 spirytusu 95% z wódką 40%.
3. Pozbądź się pestek
Niektóre przepisy na nalewki uwzględniają pozostawienie części pestek celem nadania trunkowi migdałowego posmaku. Ze względu na zawartość cyjanowodoru nie zostawiaj więcej niż 10% pestek. Resztę dokładnie wydryluj.
4. Filtruj!
Na początek użyj rzadkiego filtra, a potem gęstego. Pierwszy wyłapie większe zanieczyszczenia, zaś drugi mniejsze. W efekcie nalewka będzie krystalicznie czysta. Uwaga! Trunek przelewaj delikatnie tak, by osad z dołu prawie się nie unosił.
5. Twórz własne przepisy
Przepisów na nalewki jest mnóstwo. Ale czy musisz korzystać z gotowca? Mieszaj składniki, baw się recepturami, a w efekcie twórz własne, niepowtarzalne nalewki.
Komentarze