Gaja Suchocka w finale MasterChefa Juniora 5 pokonała dwójkę pozostałych zawodników, Franka Lorenca i Sonię Rudolf. Pod czujnym okiem jurorów dzieci musiały ugotować aż trzy różne dania – przystawkę, danie główne i deser. 

Gaja Suchocka – MasterChef Junior 5

Gaja Suchocka w trakcie trwania programu udowodniła, że nie tylko świetnie gotuje, ale i robi to kreatywnie i z pasją. Dzięki swoim umiejętnościom udało jej się wygrać statuetkę MasterChefa Juniora, czek w wysokości 15 tys. zł oraz bon na wakacje marzeń o wartości 40 tys. zł.

Co Gaja Suchocka ugotowała w finale? Gaja przygotowała w finale dania niełatwe, wymagające dużej wprawy kulinarnej. Jej przystawką było ceviche z łososia przyprawione ostrym chili. Podała je nietypowo, bo w miseczkach z sera, które można było zjeść. Jeśli chodzi o danie główne, Gaja postawiła na potrawę mięsną. Zrobiła polędwiczkę wieprzową z rozmarynem i miechunką. Deser to już prawdziwa rozpusta, czyli beza z lemon curdem i owocami. Jak ją zrobić? Przepis znajdziecie poniżej!

Przepis z finału MasterChef Junior 5 – beza z lemon curdem

Składniki:
Beza:
• 250 g cukru pudru
• 6 białek
• sok z 1/2 cytryny
• 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
• 1 większy granat

Lemon curd:
• 3 żółtka
• 1 jajko
• sok z 2 cytryn
• 50 g cukru

Krem śmietankowy:
• 100 ml śmietanki 30%
• 200 g serka mascarpone
• 70 g cukru pudru

Przygotowanie (około 120 minut):

Beza: Białka ubijamy i powoli dodajemy cukier puder, żeby nie zrobił się lukier. Ubijamy do momentu, aż piana będzie sztywna i lekko szklista. Następnie dodajemy sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną i nadal ubijamy przez mniej więcej 2 minuty. Wkładamy masę bezową do ringu o wielkości około 15 cm, aby powstały dwa równej wielkości krążki, a następnie usuwamy. Bezowe krążki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez
80 minut w temperaturze 120°C. Podczas gdy beza się piecze, przygotowujemy lemon curd i krem śmietankowy.

Lemon curd: Wszystkie składniki wlewamy do miski, którą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, i cały czas ubijamy, aż krem zgęstnieje. Nie przerywamy mieszania, bo inaczej mogą zrobić się grudki. Gdy krem zgęstnieje, odstawiamy.

Krem śmietankowy: Śmietankę oraz serek mascarpone wkładamy do miski i ubijamy, co chwilę dodając cukier, do momentu aż powstanie puszysta masa. Owoc granatu przekrawamy w poprzek i za pomocą łyżeczki
wybieramy owoce do miseczki. Oczyszczamy pestki granatu z błonek i odcedzamy z soku. Po wyjęciu bezy z piekarnika tworzymy przekładaniec bezowy w następującej kolejności: krążek bezowy smarujemy lemon curd i na to kładziemy kolejny krążek bezowy, który jeszcze raz smarujemy lemon curd, kremem śmietankowym, a na wierzch wykładamy owoce granatu. Dekorujemy listkami mięty.

Brzmi dobrze prawda? Wygląda i smakuje równie wspaniale! Jesteście ciekawych innych dań z finału? Przepisy na nie znajdziecie w naszej galerii.

Gaja Suchocka – ile ma lat?

Gaja jest najmłodszą finalistką w historii MasterChefa Juniora. Ma dopiero 9 lat! Gaja pochodzi z Sanoka. Do programu przyszła, ponieważ jak sama mówi, uwielbia rywalizację. Chciała też pokazać, że naprawdę potrafi gotować. Najchętniej gotuje owoce morza i dania mięsne. Inspiracje czerpie głównie z przepisów, które znajduje w internecie. 

Gaja Suchocka MasterChef Junior 5 – książka zwyciężczyni

Książka Gai Suchockiej pełna jest wspaniałych przepisów na dania, które mogą przygotowywać zarówno dzieci, jak i dorośli. Znajdziecie tu zarówno przepisy bardzo proste, takie jak placuszki imbirowe, ale i na przykład inspirowane kuchniami azjatyckimi (łosoś teriyaki) czy kuchnią włoską (tagliatelle z dynią, boczkiem i szpinakiem).

Nie zabrakło też pomysłów na pyszne desery. Chcecie wiedzieć, jak zrobić domowe rafaello? Sięgnijcie do książki Gai. Gaja Suchocka pokaże wam, w jaki sposób przygotować zdrowy obiad, który zasmakuje wszystkim domownikom.