Cytryny to najbogatsze źródło witaminy C, która jest skutecznym środkiem w walce z przeziębieniem, dlatego w swoim zbiorze domowych przetworów warto mieć domową cytrynówkę! Jak ją zrobić? Czytaj dalej!
Jak zrobić cytrynówkę? Oto 3 sprawdzone przepisy:
Cytrynówka z miodem
Składniki:
- 7 cytryn
- ½ l spirytusu
- 600 ml wody
- ½ szklanki płynnego miodu
- ¼ szklanki cukru
Sposób wykonania:
Cytryny wyszoruj i sparz. Obierz jak najcieniej (ma zostać tylko żółta część skórki) i wrzuć do litrowego słoika. Obrane cytryny pokrój w plastry i wrzuć do drugiego litrowego słoika. Dodaj 400 ml ciepłej wody, miód i cukier. Zakręć słoik. Mieszaj, aż cukier i miód się rozpuści. Do skórek dolej resztę wody (zimnej) i spirytus. Zakręć słoik i zawartość wymieszaj. Odstaw na 24 godziny w ciemne miejsce co jakiś czas mieszając zawartość słoików. Przecedź oba płyny (cytryny wcześniej dobrze wyciśnij) i połącz. Przelej do butelki. Odstaw na 24 godziny do lodówki.
Cytrynówka na spirytusie (po aptekarsku)
Składniki:
- 6 cytryn,
- kilogram cukru,
- litr mleka,
- litr spirytusu,
- kilka goździków (niekoniecznie)
Sposób wykonania:
Cytryny wyszoruj i sparz. Obierz jak najcieniej (ma zostać tylko żółta część skórki) i pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do słoja, wsyp cukier i chwilę razem ugniataj. Wlej mleko i alkohol, dodaj goździki i skórkę. Słój zakręć. Odstaw na ok. 4 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce. Następnie płyn przefiltruj i odstaw jeszcze na dwa tygodnie.
Nalewka cytrynowa z imbirem
Składniki:
- 2 cytryny,
- 100 g imbiru,
- 100 g brązowego cukru,
- 100 ml wody,
- ½ l czystej wódki,
Sposób wykonania:
Cytryny wyszoruj i sparz. Obierz jak najcieniej (ma zostać tylko żółta część skórki) i wyciśnij sok. Skórki wrzuć do litrowego słoika. Dodaj obrany i pokrojony drobno imbir, sok, cukier i 100 ml letniej wody. Mieszaj aż cukier się rozpuści, po czym wlej wódkę. Słoik zamknij i odstaw na 7 dni w ciemne miejsce. Następnie przecedź i przelej do butelki. Odstaw jeszcze na na kilka dni w chłodne miejsce.
Komentarze