Przepisy kulinarne
Środa, 23 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43590
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zapiekanki

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami Renata Kawa
Dodane przez:
Czas przygotowania: 75 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 400g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 bułki kajzerki
  • olej
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła
  • 8 małych plastrów żółtego sera

Te zapiekanki są wyśmienite! Chrupiące i gorące, w sam raz na zimowe wieczory.

Etapy przygotowania

Pieczarki, cebulę i czosnek obierz i umyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka na gorący olej aby się podsmażyła. Czosnek drobno posiekaj i wrzuć do cebuli pod koniec jej smażenia. Pieczarki pokrój na niewielkie kawałki i wrzuć do usmażonej cebuli z czosnkiem. Pieczarki smaż około 40 minut. W tym czasie mocno się skurczą i wypuszczą wodę. Jeśli cała woda wyparuje, a pieczarki będą jeszcze twardawe, można podlać je przegotowaną wodą lub bulionem aby się nic nie przypaliło. Pod koniec smażenia, gdy już będą miękkie, dodaj sól, pieprz i ulubione zioła. Kajzerki przekrój na pół i z każdej połówki wyjmij środek bądź powgniataj wnętrze bułki aby powstał dołek. Następnie rozłóż równe porcje usmażonych i jeszcze ciepłych pieczarek do 8 połówek i przykryj serem. Włóż zapiekanki do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 7-10 minut. Najlepiej smakują z odrobiną keczupu.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!