Przepisy kulinarne
Sobota, 23 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44053
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Zapiekanki

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Lazania ze szpinakiem

Lazania ze szpinakiem Madzien-ka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas zapiekania: 60 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • makaron lazania (9 płatów, na 3 warstwy)
  • starty żółty ser (ok. 20 dag)
  • mleko
  • mąka
  • margaryna
  • przyprawy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej

Dla miłośników szpinaku :)

Etapy przygotowania

W dużym garnku zagotować wodę i dodać do niej kilka kropel oleju.Gotować w garnku płaty lazanii pojedynczo żeby się nie posklejały(chyba, że mamy duży garnek i zmieszczą się dwa obok siebie) do momentu gdy będą na wpół miękkie. Obgotowany makaron układać na ściereczce by obeschnął.
Szpinak gotujemy i gdy się całkowicie rozmrozi w garnku przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi.
W małym garnuszku przyrządzamy zasmażkę: do roztopionej margaryny ( ok.1/4 kostki) dodajemy ok. łyżki mąki i mieszamy. Gdy margaryna połączy się z mąką dodajemy mniej niż pół szklanki mleka i chwilę gotujemy, aż grudki znikną.
Zasmażkę dodajemy do szpinaku, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty,doprawiając do smaku jeśli trzeba. Szpinak z zasmażką jest delikatniejszy i bardziej puszysty.
Sos beszamelowy:
W garnku rozpuszczamy margarynę (1/4 kostki) i dodajemy trochę mąki(np.łyżkę) i trochę mleka stale mieszając drewnianą łyżką. W zależności ile chcemy uzyskać sosu, tyle dodajemy mąki i mleka. Koniecznie stopniowo, by nie porobiły się grudki. Kiedy sos ma już gęstą konsystencję, doprawiamy go solą, pieprzem i dodajemy trochę startej gałki muszkatołowej.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy warstwami:najpierw płaty lazanii (w taki sposób by pokryły całe dno naczynia), na których rozsmarowujemy sos beszamelowy, później szpinak i trochę tartego sera i znowu płaty lazanii, sos, szpinak i tarty ser. Ja zazwyczaj robię trzy warstwy. Ostatnią warstwę tworzą płaty lazanii,polane resztą sosu beszamelowego i posypane obficie resztą tartego sera.
Ser dodatkowo można posypać ulubionymi ziołami np. bazylią, oregano. Ja osobiście dodaję zioła prowansalskie.
Lazanię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekamy ok.20 minut. Wyjmujemy jak ser się zapiecze i zrumieni na lekko brązowy kolor.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
230

Ilosc dodanych przepisow:
403

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36