Przepisy kulinarne
Środa, 22 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44222
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Gotowanie bez granic

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Gulasz węgierski

Należy do słynnych dań jednogarnkowych. Jego zalety można docenić zwłaszcza jesienią, kiedy dni stają się chłodniejsze.

Pierwotnie gulyásem nazywano pasterza owiec. Stąd  wzięła się nazwa potrawy, którą owczarze
zabierali ze sobą, udając się na wypas. Jej rodowód jest bardzo stary. W IX wieku należała do podstawowych pozycji w jadłospisie koczowniczych plemion Madziarów. Przed wyruszeniem w drogę gromadzili oni spore zapasy mięsa. Baraninę, wołowinę lub wieprzowinę kroili w dużą kostkę i gotowali z cebulą aż do całkowitego odparowania płynu. Potem suszyli mięso na słońcu. Tak przygotowane przechowywali w torbach z owczych żołądków. W czasie postojów wieszali nad ogniskiem ciężki żeliwny kociołek zwany bográcsem . Wkładali do niego suszone mięso i zebrane po drodze zioła. Zalewali to wodą i gotowali, aż potrawa nabrała właściwej konsystencji.

Dodatek, bez którego dzisiaj nie ma węgierskiego gulaszu, czyli papryka, dołączono w XVII wieku. Jest dość ostra i to jej danie zawdzięcza niepowtarzalny smak.

Na świecie potrawy z pokrojonego mięsa powszechnie nazywa się gulaszem. Na Węgrzech jednak skrupulatnie rozróżnia się kilka innych dań tego typu. Pörkölt (dosłownie: „obsmażony”) od gulaszu różni się konsystencją. Ma ciemnoczerwony, zawiesisty sos. Do tokány przygotowywanego z kilku rodzajów mięsa z dodatkiem warzyw lub grzybów jako przyprawy – oprócz papryki – używa się czarnego pieprzu i majeranku. Łagodny paprikás z drobno pokrojonego, wyłącznie białego mięsa (ryb, drobiu lub cielęciny) po uduszeniu zaprawia się słodką albo kwaśną śmietaną.

Podstawą dania, zwanego gulaszem węgierskim, jest bográcsgulyás . To pokrojona wołowina zrumieniona z cebulą na tłuszczu oprószonym sproszkowaną paryką i kminkiem. Podlewa się ją rosołem, dodaje paprykę, pomidory, ziemniaki, a na koniec zacierki.

Jak zrobić gulasz węgierski


Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
3

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210