Przepisy kulinarne
Środa, 26 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44350
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Diety

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Liczymy punkty z Weight Watchers

Nie masz tak silnej woli, by samodzielnie wytrwać na diecie przez długie tygodnie? Spróbuj odchudzać się w grupie, pod okiem specjalisty. Ten sposób uporania się z nadwagą proponują Weight Watchers - Strażnicy Wagi. Specjalnie dla nas odsłaniają tajniki swojego programu.

Kilka lat temu Strażnicy Wagi przeszli metamorfozę - rozstali się z zasadą, że każdy produkt jest oznaczony światłem czerwonym, żółtym lub zielonym. Obecnie przyznają żywności punkty. Nowe zasady są przejrzyste, łatwiejsze do stosowania na co dzień. Nic dziwnego, że z organizacją Weight Watchers odchudza się już 70 mln ludzi na świecie. Ostatnio też aktorka Renée Zellweger, po roli Bridget Jones. Program pozytywnie ocenia Amerykańskie Towarzystwo Leczenia Otyłości. W Polsce popierają go niektórzy specjaliści od żywienia, m. in. dr Magdalena Białkowska, lekarz, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia, prof. Marek Naruszewicz, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą, członek Rady Promocji Zdrowego Żywienia.

Sztuka arytmetyki
Wszystko, co jesz, Weight Watchers przeliczają na punkty, co jest łatwiejsze niż liczenie kalorii. W zależności od płci, wagi i wieku uczestnik programu otrzymuje ich konkretną ilość do wykorzystania w ciągu dnia. Dzięki temu można stracić 10 proc. wagi wyjściowej w ciągu 3 miesięcy. W największym uproszczeniu - wartość całodziennego wyżywienia, np. dla osoby ważącej 71-80 kg wynosi 20 punktów. Codziennie możesz zaoszczędzić nawet 4. Przydadzą się one, jeśli wybierasz się na przyjęcie czy do restauracji. Będziesz wtedy miała okazję zaszaleć, wykorzystując właśnie te oszczędzone punkty. Jednak należy je "zjeść" tylko w ciągu najbliższego tygodnia. Nie wolno ich przenosić na następny. Ilość punktów przypisywanych danemu produktowi zależy od jego kaloryczności i zawartości tłuszczu, np. większość warzyw i owoców ma 0 punktów, porcja ziemniaków - 2 punkty, a sznycel niepanierowany - 3 punkty. Jedzenie można przeliczać na punkty za pomocą specjalnego przelicznika opracowanego przez WW.

W grupie raźniej i skuteczniej
Firmę Weight Watchers ponad 40 lat temu założyła Amerykanka, Jean Nidetch. Była zwykłą kobietą z nadwagą i problemami z przestrzeganiem diety. Jednak postanowiła się nie poddawać. Zebrała u siebie w domu kilka otyłych koleżanek i zwierzyła im się ze swojej słabości do ciasteczek. Panie zaczęły dzielić się swoimi doświadczeniami związanymi z nieskutecznymi metodami odchudzania. Po jakimś czasie okazało się, że spotkania przynoszą zdumiewające efekty. Jean Nidetch postanowiła więc organizować je na większą skalę. Przy pomocy dietetyków i psychologów doprecyzowano program. W ten sposób powstały pierwsze grupy wsparcia WW.
W Polsce takie grupy działają w Warszawie i okolicach. Instruktorem jest osoba, która sama, dzięki programowi Weight Watchers, pokonała problem nadwagi i potrafi się podzielić swoim doświadczeniem i wiedzą. Podczas cotygodniowych spotkań (45-60 minut każde) uczestnicy uczą się prawidłowego odżywiania. Każdy uczestnik programu zapisuje w tzw. dzienniczku punktów wszystko, co zjadł i wypił w ciągu mijającego tygodnia. Potem, po przeanalizowaniu jadłospisu, instruktorka wyjaśnia, skąd biorą się ewentualne niepowodzenia w odchudzaniu. Opłata za kurs wynosi 170 zł. Za taką sumę masz nie tylko prawo do uczestnictwa w 12 zajęciach, ale także dostajesz do domu materiały edukacyjne programu żywieniowego: "Plan Punktów". Dodatkowo można dokupić: przewodnik po zakupach, książkę kucharską, przelicznik punktów, folie do pieczenia i smażenia, sosy i batoniki. Za każde następne spotkanie płacisz 15 zł. Po kursie nadal odżywiasz się zgodnie z zasadami WW.
Jeżeli nie możesz uczestniczyć w spotkaniach, Weight Watchers zaproponuje ci kurs korespondencyjny. Polega to na tym, że zamiast spotykać się z instruktorem osobiście, konsultujesz się z nim telefonicznie, mailowo lub listownie. Otrzymujesz podobny zestaw materiałów edukacyjnych, co osoby z grup wsparcia. Za kurs zapłacisz 175 zł. O ile jesteś zainteresowana uczestnictwem w spotkaniach WW lub kursem korespondencyjnym, szczegółowe informacje uzyskasz pod numerem tel.: 3123223, na stronie: www.straznicywagi.com.pl lub pod adresem e-mail: info@straznicywagi.com.pl.

Nie wszystko dozwolone
Mimo że teoretycznie program Strażników Wagi pozwala sięgać po wszystko do wyznaczonej liczby punktów, instruktorzy podkreślają, że to, co jesz i jak jesz, jest równie ważne jak to, ile jesz.
* Trzeba ograniczyć ilość tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych. Wybieraj chude mięso (cielęcina, drób), gotowane lub smażone na tłuszczach roślinnych i jedzone w porze obiadu.
* Energię czerpiesz przede wszystkim ze źródeł węglowodanów złożonych (ryż, makaron, kasze, ziemniaki).
* Dieta ma obfitować w warzywa i owoce, ryby oraz chudy nabiał.
* Spożywasz 5 posiłków dziennie oraz wypijasz 2 litry płynów (wody mineralnej niegazowanej i herbatek owocowych).
* Istotne, by posiłki były regularne - wówczas spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej przez organizm przebiega sprawniej.
* Jeżeli przygotowujesz posiłki zgodnie z zaleceniami WW, nie powinnaś odczuwać głodu. Jeśli jednak cię dopadnie, możesz go "uciszyć" zjadając surowe warzywo czy owoc.
* Strażnicy nie zalecają jedzenia gotowych produktów, fast-foodów, tłustych sosów, słodyczy. Proponują zdrowe zamienniki.
* Bomby kaloryczne też są przeliczone na punkty. Nie sięgaj po nie często. W tygodniu słodkości nie mogą przekraczać 14 pkt.

Przykładowe jadłospisy

1

Śniadanie 3 pkty
Muesli 1/2 szklanki jogurtu light (np. Bakoma, Danone) lub mleka (0 proc. lub 0,5 proc.) wymieszać z 3 łyżkami muesli owocowego bez cukru (np. Sante) i pokrojonym bananem.
II śniadanie 0 pktów
Sałatka jabłkowo-marchwiowa 2 marchewki i jabłko zetrzeć na tarce. Przyprawić sokiem z cytryny, posypać posiekaną pietruszką. Polać do smaku sosem sojowym.
Obiad 9 pktów
Udko z warzywami i ryżem Małe udko kurczaka z grilla ułożyć na talerzu z 6 łyżkami ugotowanego ryżu. Skroić paprykę, pomidora i 150 g sałaty lodowej, wymieszać. Sałatkę polać sosem z 3 łyżeczek majonezu light (np. Winiary jogurtowy, Winiary light), 2 łyżeczek ketchupu oraz 4 łyżek jogurtu naturalnego.
Deser 4 pkty
Serowe serduszko 75 g białego sera (30 proc. tłuszczu) utrzeć z 1/4 łyżeczki cukru waniliowego. Ubić 75 g chudego serka kremowego, np. Danone (do momentu, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki). Zmieszać sery, dosładzając je kilkoma kroplami słodziku w płynie. Masę przełożyć do foremki, wyłożonej materiałem (bawełną lub muślinem), trzy razy większym od foremki. Przykryć masę wystającymi końcami materiału, przycisnąć, przykryć folią, obciążyć talerzem. Pozostawić w lodówce 12 godzin. Po wyjęciu polać sosem z ok. 125 g mrożonych rozdrobnionych owoców oraz 1/2 łyżeczki likieru pomarańczowego.
Kolacja 4 pkty
Ciepła kanapka z tuńczykiem i pomidorem 2 kromki chleba tostowego podpiec w tosterze i posmarować do smaku czosnkiem. Na jednej kromce położyć liść sałaty, kilka plasterków pomidora i 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym. Przykryć drugim tostem.

2

Śniadanie 4 pkty
Kanapka z jajkiem Kromkę pełnoziarnistego pieczywa posmarować łyżką koncentratu pomidorowego. Dodać liść sałaty, kilka plasterków ogórka i jajko na twardo. Posolić i oprószyć szczypiorkiem.
II śniadanie 2,5 pktu
Maślanka i cytrus Grejpfrut obrać, podzielić na cząstki, polać łyżeczką miodu. 250 ml maślanki zmieszać z sokiem z selera, dodać słodzik do smaku.
Obiad 5 pktów
Kluski śląskie z czerwoną kapustą 60 g klusek śląskich mrożonych przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju roślinnego. Podsmażyć 1/2 cebuli i ok. 40 g pieczarek. Następnie dodać 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki zasmażki w proszku oraz sól i pieprz do smaku. Dusić sos kilka minut pod przykryciem, polać nim kluski. 250 g czerwonej kapusty poszatkować, połączyć ze startym jabłkiem i zagotować w wodzie z 1/2 kostki bulionu warzywnego, goździkiem oraz listkiem laurowym. Dusić, aż kapusta zrobi się miękka.
Deser 5,5 pktów
Naleśnik z owocami 125 g śliwek przekroić na pół, wyjąć pestki, posypać cukrem i cynamonem. Odstawić na ok. 30 min. (śliwki mogą zastąpić np. jabłka). Potem owoce dusić na średnim ogniu, mieszając. 40 g mąki wymieszać z 60 ml mleka (0 proc. tłuszczu), jajkiem, szczyptą soli i 2 łyżeczkami margaryny. Na wyłożonej folią do pieczenia patelni usmażyć 2 naleśniki . Napełnić je śliwkami. Podawać posypane płatkami migdałowymi (10 g).
Kolacja 3 pkty
Sałatka z mintajem Filet z mintaja (ok 75 g) smażyć na oleju (po 4 min. z każdej strony). Osączyć z tłuszczu, pokroić i włożyć do salaterki. Do ryby dodać 1/4 pokrojonego średniego pora, 1/4 papryki, skrojonej w paski, łyżeczkę kukurydzy z puszki i łyżeczkę zielonego groszku. Polać sosem z łyżeczki soku z cytryny, łyżeczki jogurtu naturalnego i ostrej musztardy (ok. 1/4 łyżeczki). Starannie wymieszać.

3

 Śniadanie 5,5 pktu
Słoneczne owoce 125 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego wymieszać z łyżeczką cukru. Dodać 100 g owoców (np. jeżyn, truskawek, czereśni, jabłek) i małego, pokrojonego w plasterki banana. Jogurt posypać 5 łyżkami płatków owsianych i 2 łyżeczkami nasion słonecznika.
II śniadanie 1,5 pktu
Twarogowe talary Ogórek i pomidor pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu. Posolić, popieprzyć i obłożyć 3 łyżkami twarożku wiejskiego.
Obiad 5,5 pkta
Rurki z tuńczykiem i szpinakiem 60 g makaronu rurki ugotować al dente (pół twardo). Makaron odcedzić, ale zachować na później ok. 30 ml (kieliszek) wody z gotowania. 50 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) wrzucić na chwilę do osolonej wrzącej wody i odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, podsmażyć pół ząbka posiekanego czosnku i dodać szpinak. Dusić do odparowania płynu. Dodać 30 ml mleka (kieliszek) 0,5 proc. i odrobinę kwaśnej śmietany oraz 1/4 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym, posolić. Połączyć z makaronem, dodać wodę z gotowania i obficie posypać pieprzem.
Deser 5,5 pktu
Babcine ciasteczka kokosowe z lodami (przepis na 8 porcji). Wymieszać: 250 g chudego twarogu, 5 łyżek miodu, 5 łyżeczek margaryny, 3 łyżeczki wody mineralnej, 4 łyżeczki wiórków kokosowych, 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodać do smaku słodzik i anyż. Zagnieść ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki. Formować małe placuszki, piec 30 minut w temperaturze 175°C. Wystudzone podawać z dwiema kulkami (kulka = 40 ml) lodów śmietankowych.
Kolacja 2 pkty
Grzanka z grzybami Kromkę pieczywa tostowego posmarować łyżeczką przecieru pomidorowego. Ułożyć na niej 4 pieczarki pokrojone w plasterki i posypać 2 łyżeczkami utartego parmezanu. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180°C.

4

 Śniadanie 5,5 pktu
Chałka z dżemem truskawkowym 80 g chałki (2 kromki) posmarować 2 łyżeczkami niskotłuszczowej margaryny (np. Vita, Bona, Nova) i 2 łyżeczkami dżemu truskawkowego (niskosłodzonego).
II śniadanie 0,5 pktu
Napój witaminowy Zmieszać 100 ml soku z kiszonej kapusty, 100 ml soku jabłkowego i łyżkę soku cytrynowego. Rozcieńczyć wodą mineralną w proporcji, jaka ci odpowiada.
Obiad 9 pktów
Zrazy cielęce z ogórkiem Mięso (250 g filetów cielęcych) pokroić na kawałki grubości 3-4 cm, rozbić, przyprawić solą, pieprzem i musztardą. Pokroić ogórek konserwowy w plasterki, ułożyć na mięsie i zawinąć zrazy. Podsmażyć na łyżeczce oleju i poddusić w 125 ml bulionu jarzynowego. Dodać 2 łyżeczki mąki. Utrzeć gotowany buraczek i dodać utarty ząbek czosnku. Wymieszać z 2 łyżkami śmietany (9 proc.). Sałatkę ułożyć na talerzu obok 9 łyżek purée ziemniaczanego bez tłuszczu.
Deser 1 pkt
2 pierniczki z białą glazurą i jabłko
Kolacja 4 pkty
Burger rybny 30 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego wymieszać z łyżeczką musztardy, łyżeczką miodu i 1/2 łyżeczki posiekanego kopru. Doprawić solą i pieprzem. Połową gotowego kremu jogurtowego posmarować spód przekrojonej bułki do hamburgerów. Ułożyć kilka liści sałaty i parę plastrów ogórka. Filet z łososia (ok. 75 g) przekroić na pół, skropić sokiem z cytryny, posolić. Obtoczyć w sezamie (ok. łyżeczki) i mące (ok. 1/2 łyżeczki). Rozgrzać na patelni łyżeczkę oleju roślinnego. Podsmażyć rybę z obydwu stron. Wyłożyć ją na bułkę, posmarować resztą kremu jogurtowego, przykryć drugą połową bułki.

5

Śniadanie 4 pkty
Kanapka z szynką i rzodkiewkami Kromkę razowego chleba posmarować łyżeczką margaryny o obniżonej zawartości tłuszczu. Ułożyć na niej 2 plastry szynki drobiowej (ok. 50 g), kilka plasterków zielonego ogórka i 2 posiekane rzodkiewki. Posypać pieprzem. Do popijania - szklanka maślanki.
II śniadanie 2 pkty
Twarożek ananasowy 150 g świeżego ananasa pokroić w kostkę. Wymieszać ze 150 g chudego twarogu. Dodać nieco wody mineralnej i łyżkę syropu klonowego (do smaku).
Obiad 4,5 pktu
Barszcz 125 g buraków pokroić w kostkę. 1/8 główki białej kapusty poszatkować, a 1/2 łodygi selera naciowego pokroić w plasterki. Cebulę i pół ząbka czosnku posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać warzywa i dusić przez 5 minut. Zalać ok. 200 ml wywaru warzywnego i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Posolić, popieprzyć, doprawić łyżeczką soku z cytryny. Posypać 1/2 łyżeczki siekanego koperku. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
Gulasz pieczarkowy z makaronem Małą cebulę i 60 g piersi z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju (1/2 łyżeczki). Dodać 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki. Krótko podsmażyć i dodać 1/4 szklanki wywaru warzywnego oraz 1/4 szklanki przetartych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki). Gotować ok. 15 minut. Gulasz zagęścić odrobiną mąki. Podawać z makaronem świderki (ok. 120 g ugotowanego).
Deser 4,5 pktu
Napój jabłkowy i pączek 100 ml soku jabłkowego, 300 ml czarnej herbaty, 1/2 cytryny, 75 g pomarańczy, pół laski cynamonu, goździk i odrobinę słodziku powoli podgrzewać. Przecedzić i wlać do szklanek. Pączek.
Kolacja 5 pktów
Zapiekanka warzywno-mięsna i wino 4 marchewki i pora pokroić w kostkę. Poszatkować 5 liści kapusty włoskiej. Warzywa poddusić na łyżeczce oleju. Dodać 150 ml bulionu warzywnego i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, odcedzić. Podsmażyć na patelni 90 g mięsa mielonego z przyprawami i warzywami wyjętymi z bulionu. Zrumienioną potrawę posypać łyżeczką natki z pietruszki. Zapiekankę podawać z 6 łyżeczkami purée ziemniaczanego (produkt gotowy) i lampką czerwonego wytrawnego wina.

6

 Śniadanie 3 pkty
Twaróg z pieczywem 50 g chudego twarogu wymieszać z pokrojoną w kostkę 1/2 ogórka, koperkiem, kiełkami. Zjeść z 2 kromkami pełnoziarnistego pieczywa i dowolnym owocem.
II śniadanie 3 pkty
Słodka bułeczka i szklanka soku z cytrusów Bułkę drożdżową z rodzynkami posmarować łyżką białego sera (30%) tłuszczu i łyżką powideł śliwkowych. l Do tego szklanka (250 ml) soku z pomarańczy lub grejpfrutów. Można go ewentualnie zastąpić sokiem z czarnej porzeczki lub aronii.
Obiad 6 pktów
Ziemniaki z fasolką i kiełbasą z patelni Pół cebulki pokroić w drobną kosteczkę. 40 g metki i 250 g obranych ziemniaków pokroić w plasterki. Wszystko podsmażyć, mieszając, na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodać 75 ml bulionu warzywnego i 200 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej). Gotować około 10 minut. Dołożyć 150 g pomidorów z puszki lub świeżych, skrojonych w kostkę i krótko podsmażać. Posolić i popieprzyć do smaku.
Deser 2 pkty
Sportowy batonik (na 5 porcji) 35 g mąki wymieszać z 50 g płatków owsianych i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dodać 50 g miodu i 20 g roztopionej margaryny. Całość połączyć. Wrzucić do masy 2 łyżki rodzynek i łyżeczkę pestek słonecznika. Ciasto wylać na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temp. 175°C. Po upieczeniu podzielić ciasto na 5 batoników.
Kolacja 6 pktów
Ciepłe kanapki z sałatką 2 kromki bułki paryskiej posmarować 2 łyżeczkami ketchupu, obłożyć 2 plasterkami kiełbasy drobiowej (ok. 45g) i pomidorem w plasterkach. Posypać łyżką utartego żółtego sera. Zapiekać w piecyku. Pokroić 100 g kapusty pekińskiej, pora, ogórka, pomidora i 1/2 papryki. Dodać do smaku koperek i sok cytrynowy. Dodać łyżeczkę oleju i wymieszać.

7

Śniadanie 4,5 pktu
Szklanka kakao, kromka chleba z rodzynkami Chleb posmarować 2 łyżeczkami niskokalorycznej margaryny i 2 łyżeczkami dżemu niskosłodzonego.
II śniadanie 2 pkty
Jagodowy napój orzeźwiający Szklankę jogurtu pitnego o niskiej zawartości tłuszczu zmiksować z 4 łyżeczkami jagód (świeżych lub mrożonych), malin lub truskawek i słodzikiem do smaku.
Obiad 8,5 pktu
Zupa kalarepowo-pietruszkowa i pierogi Poddusić na łyżeczce oleju drobno posiekaną cebulkę. Dodać skrojone w kostkę 200 g ziemniaków i dużą kalarepę (można ją zastąpić 100 g brokułów lub kalafiora). Podlać szklanką wywaru warzywnego i dusić 20 minut. Połowę zupy zmiksować, resztę odstawić. Do zmiksowanej dodać ok. 40 g ziołowego sera topionego (20-25% tłuszczu), rozpuścić i wymieszać z pozostałą zupą. Posypać posiekaną pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Podawać z wędzonym pstrągiem (ok. 160 g). 100 g gotowych pierogów z mięsem, kapustą i grzybami lub ruskich, przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polać łyżeczką bułki tartej, podsmażonej na oleju.
Deser 2 pkty
Kolorowy tort z galaretką (składniki na 12 porcji.) Po paczce galaretki malinowej, cytrynowej oraz z owoców leśnych (bez cukru) przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać kilka kropli słodziku w płynie. Przelać (osobno) do miseczek, schłodzić. Wymieszać 3 łyżki jogurtu light (np. Danone) ze 150 g chudego twarożku. Dodać 2 łyżki cukru waniliowego, kilka kropli słodziku oraz żelatynę z 10 płatków. Wszystko połączyć. Galaretki pokroić w kostkę, wymieszać z kremem. Rozsmarować na gotowym jasnym spodzie tortowym.
Kolacja 3 pkty
Sałatka z sosem sezamowym Posiekać kilka gałązek pietruszki i szczypiorku i 15 g rzodkiewki. Dodać 15 g kiełków, wymieszać z 100 g sałaty roszponki (lub innej). Polać sosem z 2 łyżeczek oleju orzechowego (lub oliwy z oliwek i 2 posiekanych orzechów), 3 łyżeczek octu winnego, łyżeczki sezamu i 1/2 łyżeczki naturalnego miodu.


Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
5

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
11

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
56

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2959