Przepisy kulinarne
Piątek, 24 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wielkanoc

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Szarlotka alpejska

Szarlotka alpejska
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin
Czas pieczenia: 30 minut

Składniki

  • Biszkopt
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Krem
  • 1 litr śmietany 36%
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • Masa jabłkowa
  • 2,5 litra musu jabłkowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 4 łyżki żelatyny
  • foremka 36 x 25 cm

smaczne, wilgotne ciasto

Etapy przygotowania

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier.
Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia.
Masę żółtkową dodajemy do piany.
Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą.
Wylewamy na blaszkę i pieczemy na złoty kolor.

Jabłka wylewamy na patelnię teflonową, do zagotowanych dodajemy galaretkę oraz żelatynę i dobrze mieszamy.
Gorącą masę jabłkową wylewamy na biszkopt (wtedy biszkopt nasiąknie jabłkami i nie wymaga ponczu)

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, oraz żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.

Śmieatnę wykładmay na ciasto z wystudzoną masą jabłkową.
Wierzach posypujemy kakaem wymieszanym z cynamonem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
03.4.2012

super ciacho;)

 
11.3.2012

bardzo smaczne ciasto ,polecam





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210