Przepisy kulinarne
Czwartek, 31 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44035
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wielkanoc

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Pascha wielkanocna na zimno

Pascha wielkanocna na zimno  Pyza
Dodane przez:
Czas przygotowania: 24 godzin
Ilość porcji: 12

Składniki

  • 1,5 kg bardzo świeżego, tłustego, wiejskiego twarogu
  • 100 g świeżego masła
  • 4 żółtka z jaj ugotowanych na twardo
  • 1 szkl. cukru (ja dałam kryształ)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1,5 szkl. bakalii - skórki pomarańczowej, drobnych rodzynek, suszonej żurawiny, mieszanki keksowej...dałam wszystkiego po trochu, ale można dodać np. samą skórkę albo same rodzynki
  • sos-konfitura z żurawiny:
  • 20 dkg żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. wody

Pascha wielkanocna - tradycyjny deser wielkanocny z Rosji,w Polsce podawany na Kresach Wschodnich.

Etapy przygotowania

Pascha wielkanocna  - idealny przepis na Wielkanoc

Bardzo ważne jest aby twaróg był świeżutki i jak najbardziej suchy. Mój był  jeszcze dość wilgotny i trochę bałam się, że pascha wyjdzie zbyt mokra i się rozpadnie...

Wieczorem zmieliłam ser 2 razy przez maszynkę, przełożyłam na bardzo gęste perlonowe sito wyłożone dodatkowo gazą, ugniotłam porządnie. Sito umieściłam na garnku a ser przykryłam talerzykiem i obciążyłam dużym słoikiem wypełnionym wodą. Odstawiłam wszystko do lodówki na całą noc - wyciekło jeszcze sporo serwatki.

Następnego dnia rano utarłam w makutrze miękkie masło, na puch, dodając pomału cukier, potem cały czas ucierając dodawałam gotowane, rozkruszone i przetarte przez sitko żółtka a następnie twaróg. Trzeba ucierać aż masa będzie gładka, bez żadnych grudek. Na koniec włałam wanilię i dodałam bakalie. Dokładnie wymieszałam i przełożyłam masę do wysmarowanej cieniutko olejem  formy na babkę (takiej z kominem). Napełnioną formą postukałam kilkakrotnie o blat aby masa dobrze osiadła i ułożyła się, i odstawiłam ją do lodówki na 12 godzin. Aby wyjąć paschę z formy zanurzyłam ją do 3/4 wysokości na kilka sekund w  gorącej wodzie i wyłożyłam na talerz odwracając formę do góry dnem.
Przed podaniem wierzch ozdobiłam sosem-konfiturą z żurawiny.

 

Paschę trzeba przechowywać w chłodzie. Pascha wielkanocna  to słodki i kaloryczny deser, ale bardzo pyszny, spróbujcie sami :-)
Szybka konfitura z żurawiny: cukier wsypać do rondelka, wlać wodę, gotować aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać przebraną i opłukaną żurawinę, gotować na małym ogniu 15-20 min. aż żurawina częściowo popęka a syrop zgęstnieje. Przed polaniem paschy dobrze wystudzić.

Smacznego :)

Pascha  kresowa


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
06.4.2010

dzięki za miłe słowa i cieszę się, że przepis jest już w użyciu :-)

 
06.4.2010

Gratuluję wygranej w "Konkursie Wielkanocnym" !!! Pascha naprawdę super ! Robiłam ją na Wielkanoc i wyszła rewelacyjnie ! Pozdrawiam serdecznie !

 
27.3.2010

ładne zdjęcia, pascha wygląda znakomicie:)jadłam kiedyś podobną i bardzo mi smakowała, sądzę, że ta też jest pyszna:)





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2915

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
222

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
120

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
33

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55