Przepisy kulinarne
Czwartek, 24 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44001
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wielkanoc

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Nugat

Nugat  shutterstock.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 8

Składniki

  • 40 dag orzechów laskowych
  • 30 dag cukru
  • 25 dag płynnego miodu
  • 5 białek
  • wafle do przekładania

Etapy przygotowania

Przepisy na Wielkanoc - nugat

Orzechy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 120°C i prażymy, aż skórka ściemnieje i zacznie się łuszczyć. Ostudzone ocieramy w ręczniku, czyszcząc z  resztek skórki.

Z cukru i 1/2 szklanki wody gotujemy gęsty syrop. Jeżeli w czasie gotowania na brzegach osadzają się kryształki cukru, zmywamy je do środka pędzelkiem zanurzonym w wodzie. Nie mieszamy.

Na małym ogniu podgrzewamy miód i  dodajemy do syropu. Podgrzewamy do stanu, gdy syrop nabrany łyżką rwie się na drobne włoski lub – gdy wpuścimy kroplę syropu do miski z zimną wodą – da się uformować w sprężystą kulkę.

Białka ubijamy na pianę i w misce ustawiamy nad parą. Cały czas ubijając pianę, wlewamy powoli syrop miodowy. Podgrzewamy i ubijamy, aż masa zgęstnieje i zacznie się rwać. Zdejmujemy znad pary, dodajemy orzechy i  mieszamy.

Przestudzoną masę rozsmarowujemy dość nieregularnie na waflach.

Możemy także nugat wstawić pod grill, do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, wówczas pięknie się zrumieni.

Sentymentalny deser - nugat  - idealny przepis na Wielkanoc .

 

Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!  
 Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
32

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
214

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194