Przepisy kulinarne
Czwartek, 28 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44108
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wielkanoc

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Mazurki Wielkanocne

Mazurki  Wielkanocne eva
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 kostki Kasi
  • 1 łyżka smalcu
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • 10 żółtek
  • olejek pomarańczowy
  • gęsta śmietana

na wielkanocny stół...

Etapy przygotowania

 

 

Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. Jeśli będzie za gęste, dodawać tyle śmietany, aby po wyrobieniu było elastyczne i nie kruszyło się. Rozwałkować na 1 cm – nakładać foremki na mazurki dnem do góry, wykrawać i po odwróceniu docisnąć do ścianek foremki i nakłuć widelcem. Piec na złoty kolor. Po wystudzeniu nałożyć odpowiednie masy i udekorować.

 

 

Masa do mazurków

 

 

1 kostka masła

 

masa krówkowa

 

 

Rozkręcić miękkie masło i po trochu dodawać masę krówkową z puszki i razem dokładnie ukręcić najlepiej mikserem. Taką masę nałożyć na wgłębienia mazurków, wygładzić i udekorować.

 

( do dekoracji – ryż preparowany kolorowy, kolorowe cukiereczki, rodzynki, płatki migdałowe itp.)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
18.3.2010

Przepiękne ! Takiego przepisu szukałam i napewno zrobię na wielkanocny stół !

 
14.3.2010

Ładnie są ozdobione.

 
13.3.2010

Bardzo ładne i pomysłowe....zrobię na święta





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
95

szpinakowa :D

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
13

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
203

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
230