Przepisy kulinarne
Środa, 23 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43590
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wielkanoc

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny mroofkatka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Składniki

  • Ciasto: trochę więcej niż szklanka mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 1jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • Masa: rodzynki
  • daktyle
  • ananas suszony
  • pomarańcza
  • kandyzowana skórka
  • płatki migdałowe
  • 2gorzkie czekolady
  • słoik dżemu pomarańczowego
  • rum

Mazurek wielkanocny wypełniony bakaliami - wielkanocne wspomnienie zimowych świąt ;)

Etapy przygotowania

Składniki na ciasto szybko zagnieść i włożyć do lodówki. Gdy się trochę schłodzi, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec ok 20min w temp. 200C (na złoty kolor)

W tym czasie sparzyć rodzynki. Daktyle i ananasa pokroić. Pomarańczę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z dżemem i bakaliami i skórką. Pół czekolady zetrzeć na tarce do bakaliowej masy. Wlać kieliszek rumu. Chwilę przesmażyć. Masę wyłożyć na upieczony spód. Resztę czekolady rozpuścić na parze (można dodać rumu). Polać nią mazurka i udekorować wedle uznania.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!