Przepisy kulinarne
Piątek, 21 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44279
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wielkanoc

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

domowy pasztet z królika

domowy pasztet z królika
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin
Czas pieczenia: 120 minut
Ilość porcji: 60

Składniki

  • - tuszka królika
  • -5 średnich marchewek
  • -2 cebule
  • -8 jajek
  • -2 bułki namoczone w wodzie
  • -0.5 kg surowego boczku ( niewędzonego)
  • -1 pietruszka
  • - kawałek selera ( wielkości orzecha włoskiego)
  • -sól
  • -pieprz
  • -majeranek
  • - kminek
  • -3 łyżki bułki tartej
  • -0.5 kostki masła

najlepszy pasztet mojej mamy

Etapy przygotowania

Tuszke królika i boczek gotujemy z warzywami do miękkości. Ugotowane warzywa i mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy z pół kostki masła. Też mielimy. Moczymy bułkę w wodzie i odciskamy jak już zmięknie. Mielimy. DO masy mięsnej dodajemy jajka i przyprawiamy ( miej więcej pół łyżki soli, trochę maggi, pól łyżeczki pieprzu, łyżkę majeranku). Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem brytfannę. Pasztet smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około godziny i 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Jest pyszny. Na święta wielkanocne cała rodzina się nim zajada.Wszystkie inne wędliny zostają na półmisku. Znika sam pasztet.

Smacznego:)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2958

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
1

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
132