Przepisy kulinarne
Piątek, 24 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wielkanoc

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Biała kiełbasa na świąteczny stół :

Biała kiełbasa na świąteczny stół : Babciagramolka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 4 białe kiełbasy
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • ziarno sezamowe
  • pestki z dyni

Dla miłośników białej kiełbasy ( a i francuskiego ciasta ) .

Etapy przygotowania

 

Można potraktować jako danie obiadowe lub ciepłą przekąskę .

 

 

 

Białe kiełbasy parzyć we wrzątku przez 10 minut ( zagotować wodę – włożyć do niej kiełbasy i trzymać na małym gazie bez gotowania ).Wyjąć by ostygła .Osuszyć ręcznikami kuchennymi .

 

Ciasto przekroić na 4 części . Boki każdego kawałka naciąć paski  .Ułożyć na nim kiełbasy . Ciasto składać tak by tworzyło wokół kiełbasek plecionkę . Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Posypać sezamem i pestkami dyni . Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Piec 25   minut  na złoto . 

 

Podawać jako ciepłą przekąskę zaraz po upieczeniu ( jak postoi to kiełbasa może puścić sok i ciasto nasiąknie robiąc się wilgotne ) . Doskonale smakują z dodatkiem żurawiny, lub barszczu białego do popicia .

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
22.3.2010

Świetny pomysł na efektowne danie.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210