Przepisy kulinarne
Piątek, 31 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44228
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Walentynki

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Czas pieczenia: 90 godzin

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 50 g drożdży
  • szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • sól(szczypta)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • Kruszonka:
  • 100g masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • Ponadto:
  • kilka dużych jabłek
  • cynamon do posypania

Bardzo dobre ciasto, nie wymagające dużo pracy:)

Etapy przygotowania

Na początku przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozetrzyj z 4 łyżkami cukru, dodaj pół szklanki ciepłego mleka, 4 czubate łyżki mąki, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.

Kiedy rozczyn już wyrośnie dolej do niego pozostałe mleko, dodaj resztę mąki, rozkłócone jajko, szczyptę soli, cukier oraz roztopione masło, zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, wyłóż na nim pokrojone w grubą kostkę jabłka, posyp je cynamonem. Na sam koniec przygotuj kruszonkę. Połącz mąkę, masło i cukier jak na kruche ciasto i rozkrusz na jabłka.Piecz ok 1 godziny w 180 stopniach.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
23.12.2010

Właśnie teraz zrobiłam te ciasto, wyszło wyśmienite : pięknie wygląda.... a nawet smaczne:D

 
10.4.2010

Pyszne:)





REKLAMA

Sonda

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
239

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117