Przepisy kulinarne
Czwartek, 2 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44200
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Tortilla

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Domowa tortilla

Domowa tortilla czarrna
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2

Składniki

  • Farsz mięsny:
  • pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz
  • Sos czosnkowy:
  • 1 mały jogurt
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • Lavash:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ok. 1/8 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • sól
  • Dodatki:
  • pomidor
  • chrupiąca sałata
  • ogórek

Szybko, smacznie i zdrowo :)

Etapy przygotowania

Pierś z kurczaka należy pokroić w paski. Włożyć do miski, zalać oliwą, ketchupem, dodać przyprawy, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Smażyć na teflonowej patelni.
Wycisnąć czosnek, dodać do jogurtu. Przyprawić, wymieszać i odstawić do lodówki.
Mąkę rozrobić z masłem, solą i wodą. Zagnieść ciasto W razie potrzeby dodać jeszcze wody – konsystencją ciasto powinno przypominać ciasto na pierogi. Wyrobione ciasto zostawić by odpoczęło na 20 minut. Następnie ciasto należy podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cienki placek.  Gotowe placki smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. Gdy tylko na ich powierzchni pojawią się bąble, należy je przewrócić  na drugą stronę, smażyć jeszcze chwilę i zdjąć z patelni. Nie należy ich za długo smażyć ponieważ robią się suche i łamliwe.
Na gotowy placek nakładamy sos, chrupiącą sałatę, pomidora, ogórka, mięso i zawijamy.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2942

annimka

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
1

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
209

Ilosc dodanych przepisow:
406