Przepisy kulinarne
Wtorek, 30 Czerwca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44876
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wigilia i Boże Narodzenie

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Wigilijny barszcz grzybowy

Wigilijny barszcz grzybowy
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 6-8 dag suszonych grzybów
  • 400 ml zakwasu
  • 150 ml kwasnej śmietany
  • 12 g czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Wigilijny barszczyk grzybowy to pyszne danie an Wigilijny wieczór.

Etapy przygotowania

Starannie umyte grzyby zalać 1/2 l wody, gotować kilka minut na wolnym ogniu do czasu,aż puszczą sok. Odstawić na dobę. Następnie wyjąć grzyby ostrożnie zlać wywar, nie mącąc go. Wywar zagotować.

Do garnka z wrzącym wywarem wlac zakwas na żurek oraz 1-1,5 l wody. Gotowac razem kilka minut. Na koniec dodac czosnek granulowany oraz śmietankę. Barszcz doprawic do smaku solą i pieprzem. Udekorowac kilkoma ugotowanymi grzybami. Podawać z uszkami.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
22.11.2009

i znowu zdjecie z gazety zamiast oryginału. nieładnie.





REKLAMA

Sonda

Darmiona

Ilosc dodanych przepisow:
10

Martyna1991

Ilosc dodanych przepisow:
179

Camilla24

Ilosc dodanych przepisow:
5

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
45

Kloruś

Ilosc dodanych przepisow:
3

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
22

Absolut

Ilosc dodanych przepisow:
7

emma1

Ilosc dodanych przepisow:
13