Przepisy kulinarne
Środa, 16 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43568
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wigilia i Boże Narodzenie

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Wigilijny barszcz grzybowy

Wigilijny barszcz grzybowy
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 6-8 dag suszonych grzybów
  • 400 ml zakwasu
  • 150 ml kwasnej śmietany
  • 12 g czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Wigilijny barszczyk grzybowy to pyszne danie an Wigilijny wieczór.

Etapy przygotowania

Starannie umyte grzyby zalać 1/2 l wody, gotować kilka minut na wolnym ogniu do czasu,aż puszczą sok. Odstawić na dobę. Następnie wyjąć grzyby ostrożnie zlać wywar, nie mącąc go. Wywar zagotować.

Do garnka z wrzącym wywarem wlac zakwas na żurek oraz 1-1,5 l wody. Gotowac razem kilka minut. Na koniec dodac czosnek granulowany oraz śmietankę. Barszcz doprawic do smaku solą i pieprzem. Udekorowac kilkoma ugotowanymi grzybami. Podawać z uszkami.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
22.11.2009

i znowu zdjecie z gazety zamiast oryginału. nieładnie.





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
108

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
235

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1054

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
87

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!