Przepisy kulinarne
Środa, 1 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44200
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Wigilia i Boże Narodzenie

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Uszka z kapusta i grzybami

Uszka z kapusta i grzybami Magdalena Paszek
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 1 szklanki ciepłej wody
  • 1jajko
  • Szczypta soli
  • Łyzka oliwy
  • Farsz:
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • Pół szklanki suszonych grzybów
  • 1 nieduże cebula
  • Sol, pieprz do smaku
  • 3-4 liście laurowe
  • Oliwa do podsmażenia

Uszka z grzybami - tradycyjnie do Wigilijnego barszczu

Etapy przygotowania

Uszka z grzybami

Grzyby ugotować i drobno je pokroić. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok, i drobno ją pokroić. Grzyby kapustę i cebulę połączyć i razem podsmażyć z liśćmi laurowymi i doprawić. Przed nałozeniem farszu liscie usunąć.

 

Składniki na ciasto zagnieść, aby było sprężyste. Cienko rozwałkowac jak na pierogi i pokroic na kwadraty o bokach o ok. 5-6 cm. Na każdy kwadrat nałożyc łyżeczkę farszu i złożyć na trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta złożyć do siebie, a trzeci bok lekko odgiąć do tyłu.

 

Uszka z grzybami gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnię.

Tradycyjne uszka z grzybami gotowe!

Uszka z grzybami - idealne danie na Wigilię.

Smacznego!

 

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2942

annimka

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
1

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
209

Ilosc dodanych przepisow:
406